Tuesday , August 16 2022

Presedintele e de acord sa demiosioneze inainte de alegeri daca se accepta modificarea Constitutiei

Preşedintele Băsescu a declarat că îşi menţine poziţia privind demisia, cu o lună înainte de legislative, dacă se acceptă modificarea Constituţiei şi aplicarea referendumului privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi, el adăugând: “Putem gândi ianuarie, februarie, numai să se revizuiască”.
“Dacă se scurtează mandatul preşedintelui la patru ani şi dacă se pun în aplicare, aşa cum am spus şi în scrisoarea adresată liderilor USL, dacă se pune în aplicare referendumul, sunt de acord, pentru corelarea mandatelor Parlamentului cu al Preşedintelui, să încetez mandatul meu de bună voie, prin demisie, cu o lună înainte de alegerile legislative, în aşa fel încât odată cu legislativele din noiembrie – la rigoare putem gândi şi decembrie, că se pot mişca trei luni dacă nu-i timp… noiembrie… putem gândi ianuarie, februarie, numai să se revizuiască Constituţia, şi nu am nici un fel de problemă”, a afirmat preşedintele în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.
El a arătat că realizează “cât rău” face României decalarea mandatelor Parlamentului şi al preşedintelui. “Îmi dau seama cât rău face României decalarea mandatelor, pentru că preşedintele este la început de mandat, Parlamentul este la sfârşit de mandat şi lucrurile se complică exact din acest motiv. În plus, orice preşedinte nu poate merge în campanie cu un program, iar pe urmă să constate că în alegeri are majoritate din altă parte. Bine este să fie şi prezidenţialele simultan şi cel mai probabil şi preşedintele şi formaţiunile politice care îl susţin ar avea mandat simultan”, a spus Băsescu.
Pe de altă parte, întrebat ce părere are despre posibilitatea ca noua lege fundamentală să aibă la bază conceptul unei republici parlamentare, şeful statului a arătat că românii nu vor vota niciodată prin referendum o astfel de Constituţie, pentru că ei vor dori să îşi aleagă prin vot direct preşedintele, nu să fie desemnat de Parlament. “Pentru mine nu mai are niciun fel de relevanţă personal, aşa că vă spun o părere sinceră, care nu este afectată de interesul personal. Niciodată nu va trece o Constituţie, nu va trece prin votul românilor o Constituţie în care ei nu-şi pot alege preşedintele. Este o iluzie”, a mai spus Băsescu. (realitatea.net)

Vezi si

Pompierii români intervin în Franța pentru stingerea incendiilor la sud de Bordeaux (FOTO)

Misiunea pompierilor români în Franța continuă, iar luni intervin pentru stingerea incendiilor dîn zona Chapelle …