Tuesday , February 27 2024

Preşedintele CSM: Morar nu este incompatibil cu calitatea de judecător la CCR

Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat joi că în cazul lui Daniel Morar nu poate fi vorba de incompatibilitate, întrucât mandatul de judecător la Curtea Constituţională nu începe la data decretului de numire, ci la data depunerii jurământului, respectiv 8 iunie 2013.
“Începerea mandatului la Curtea Constituţională nu este data decretului prezidenţial sau a hotărârilor Senatului sau Camerei Deputaţior, ci data depunerii jurământului, respectiv 8 iunie 2013”, a spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la ieşirea din sediul instituţiei, întrebată dacă Daniel Morar este în incompatibilitate cu funcţia deţinută la Parchetul General şi calitatea de membru desemnat la Curtea Constituţională.
Oana Schmidt Hăineală a precizat că articolul 69 din Legea 47 şi articolul 33 punctul 15 din Legea 303/2004 prevăd că judecătorii şi procurorii care sunt numiţi judecători la Curtea Constituţională îşi pot relua postul de magistrat la încetarea mandatului de judecător la CC.
Preşedintele CSM a adăugat că este vorba de o suspendare “sui generis” din calitatea de magistrat, dar aceasta se produce după începerea mandatului la Curtea Constituţională, în cazul lui Daniel Morar fiind vorba de 8 iunie.
Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională, pe locurile unor judecători ale căror mandate expiră în luna iunie.
Morar a fost numit în 25 martie de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani.
În aceeaşi zi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a prelungit cu şase luni mandatul lui Daniel Morar de prim-adjunct al procurorului general al României, care expira la 2 aprilie.
Premierul i-a mulţumit, miercuri, la începutul şedinţei de guvern, Monei Pivniceru pentru activitatea ca ministru al Justiţiei, amintind că în urma şedinţei ea va demisiona din această funcţie, pentru a elimina orice suspiciune de incompatibilitate cu viitoarea funcţie de judecător la Curtea Constituţională.
Victor Ponta a declarat că i se pare corect ca toţi cei trei noi judecători numiţi la Curtea Constituţională (CC) să îşi depună cât mai curând demisia, pentru a demonstra că sunt deasupra tuturor intereselor politice, neputând fi şi judecători, şi arbitri în acelaşi timp.
În acest context, Ponta a arătat că şi adjunctul Avocatului Poporului, Valer Dorneanu, numit judecător la Curte, demisionează şi că i se pare corect ca toţi cei nominalizaţi la o astfel de poziţie să renunţe la funcţiile actuale.
“Apreciez faptul că şi doamna ministru Pivniceru, şi domnul Dorneanu, de altfel, înţeleg importanţa funcţiei pe care urmează să o ocupe şi atunci renunţă chiar acum la funcţia de ministru, la funcţia de adjunct al Avocatului Poporului. Cred că toţi cei numiţi ar trebui să înţeleagă că nu pot să fie şi judecători, şi arbitri în acelaşi timp. Mi se pare extrem de corect faptul că toţi cei trei numiţi ar trebui ca de astăzi, de mâine să intre, practic, în haina unui judecător care este deasupra tuturor interselor politice şi deasupra tuturor problemelor de zi cu zi”, a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Daniel Morar nu este în incompatibilitate cu funcţia deţinută la Parchetul General şi calitatea de membru desemnat la Curtea Constituţională şi că nu înţelege de ce “se bagă” premierul Victor Ponta cu privire la acest subiect.
“Dar de ce s-o băga premierul să spună cum este cu funcţiile? Deci, nu are de ce să plece Morar. Ce vă pot spune este că eu nu am niciun amestec în interimatul dânsului de la Parchetul General, pentru că este o atribuţiune a CSM, a Secţiei de Procurori, care poate detaşa sau delega – nu ştiu, detaşa sau delega, în ce situaţie este dânsul -, dar nu văd o incompatibilitate, pentru că, în calitate de prim-adjunct, că aceasta este funcţia pe care este detaşat sau numit interimar domnul Morar, nu face nici legi, nu face legi. Acolo, ca procuror, doar aplici legi. A, dacă eşti ministru şi faci legi şi pe urmă te duci să le judeci constituţionalitatea la Curtea Constituţională este o problemă, că faci proiecte de legi, le trimiţi la Parlament, dar când eşti un executant al legilor nu văd incompatibilitatea”, a afirmat Băsescu la B1 TV.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara că numirea de către preşedintele Traian Băsescu a lui Daniel Morar ca membru al Curţii “îndeplineşte condiţiile legale”, el adăugând că fostul şef al DNA “a dovedit că este pregătit profesional”.
Întrebat dacă numirea unui procuror în funcţia de membru al Curţii Constituţionale nu încalcă spiritul legii fundamentale, Zegrean a răspuns că “mai sunt foşti procurori care au activat în cadrul Curţii şi nu le-a pus nimeni nicio piedică”. El a spus că şi procurorii sunt la fel de magistraţi ca şi judecătorii, adăugând din nou că în Constituţie nu se face o delimitare la condiţia pentru membrii Curţii privind experienţa în justiţie între judecători şi procurori.

Vezi si

Românii își vor putea înmatricula și radia mașinile online

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede crearea unei aplicații prin …