Wednesday , July 24 2024

Presedintele CE: Riscam o fragmentare, situatia e grava, s-au pus in pericol valori ale UE

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este de parere ca situatia actuala este una grava, pentru ca, din cauza unor atitudini populiste, s-au pus in pericol valori europene precum Euro sau libertatea de circulatie.
Barroso a facut aceste declaratii astazi, intr-un discurs rostit in fata Parlamentului European despre starea Uniunii.
Presedintele CE a vorbit despre atitudini populiste ale statelor membre, care au afectat Uniunea si care pun in pericol realizarile europene. Printre cauzele obiectivele aflate in pericol, identificate de Barroso, se afla moneda euro si libertatea de circulatie.
“Putem spune ca aceasta criza a datoriilor suverane e o criza a increderii reciproce”, a apreciat Barroso.
El si-a exprimat insa speranta ca statele membre sunt capabile sa gaseasca o solutie si sa genereze crestere economica si locuri de munca.
“Va spun ca da, situatia este foarte grava, dar se poate rezolva si propunem cetatenilor o refacere a Uniunii Europene. (…) Unii spun ca avem nevoie de disciplina, altii ca e nevoie de solidaritate. Avem nevoie de disciplina si solidaritate. De ambele. Avem nevoie de o ambitie mai mare, de o solutie globala”, a spus Barroso.
El a vorbit si despre riscul unei fragmentari. “Am ajuns la un moment de rascruce si riscam o fragmentare”, a mai spus presedintele CE, citat de Mediafax.
“In momentul de fata trebuie sa dam o speranta concreta pentru ca unul din cinci tineri in UE nu poate sa gaseasca un loc de munca. In unele tari situatia tineretului este chiar dramatica” , a spus Barroso.
El a cerut astfel companiilor din statele europene “sa faca un efort suprauman” sa ofere stagii si burse, locuri de munca tinerilor, explicand ca acestia pot fi platiti din Fondul Social European.
Presedintele CE a spus ca acesta este un aspect social foarte important si a anuntat ca Executivul european se va concentra pe situatia tinerilor din fiecare stat membru. “Motiv pentru care este nevoie de recomandari de la fiecarer stat membru pentru la anul”, a adaugat Barroso.
“Este mult mai important sa gaseasca un stagiu decat sa stea pe strazi si sa-si exprime apoi neincrederea in UE”, a spus Barroso referindu-se la tinerii europeni.

Vezi si

Marcel Ciolacu: Vom negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%

România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în …