Wednesday , February 1 2023

Presa externa: Prima femeie si primul musulman premier in Romania

shhaideh

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru functia de premier, miercuri, in urma consultarilor avute la Palatul Cotroceni. Presa externa subliniaza ca ar fi primul musulman si prima femeie in fruntea Guvernului, dar si ca PSD si-a bazat campania electorala pe valori ortodoxe.
“Romania ar putea fi condusa de prima femeie prim-ministru”, titreaza agentia Associated Press, care subliniaza ca, daca va primi votul in Parlament, Shhaideh va deveni totodata primul musulman in fruntea Guvernului de la Bucuresti.
De asemenea, agentia sustine ca Shhaideh este “putin cunoscuta”.
Reuters scrie ca PSD si ALDE au propus un aliat al lui Dragnea pentru functia de prim-ministru – “o femeie de stanga din micuta comunitate de musulmani a tarii”.
Si Politico aminteste ca persoana nominalizata de PSD este apropiata a lui Liviu Dragnea, care are interdictie sa ocupe functia de premier, dar si ca ar fi pentru prima oara cand tara noastra, cu o populatie majoritar crestin ortodoxa, ar avea un premier musulman. Asta desi campania electorala a PSD s-a bazat si pe promovarea valorilor ortodoxe.
“Alegerea surprinzatoare pentru functia de prim-ministru al Romaniei alimenteaza discutia ca Dragnea va fi adevaratul sef”, titreaza Bloomberg, care precizeaza ca liderul social-democrat a propus in mod neasteptat o apropiata, dand apa la moara celor care cred ca va conduce Guvernul de pe margine.
Agentia DPA, citata de EBL News, scrie ca Sevil Shhaideh este putin cunoscuta si ca doar 0,3 la suta din populatia Romaniei este de etnie musulmana.
“Criza politica evitata in Romania, Sevil Shhaideh fiind propusa pentru functia de prim-ministru”, titreaza Intelli News, adaugand ca alegerea lui Dragnea pentru aceasta fucntie “a fost o surpriza, nu doar pentru ca a ales un candidat musulman si femeie, ci si pentru ca aceasta nu se afla pe lista scurta cu posibilii candidati”.
“Alegand sa o nominalizeze pe Shhaideh in locul liderului Liviu Dragnea, PSD a evitat o confruntare directa cu presedintele Klaus Iohannis. (…) Totusi, Shhaideh este o apropiata a lui Dragnea, iar nominalizarea sa este vazuta in linii mari drept un control strans, chiar daca indirect, al lui Dragnea asupra Guvernului”, mai scrie sursa citata.
De asemenea, Intelli News noteaza ca religia lui Shhaideh ar putea sa nu genereze atat de multa dezbatere intr-o tara toleranta precum Romania.
ziare.com

Vezi si

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 …