Sunday , January 29 2023

Premierul Ciucă: Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei. Vom relua procesul de aderare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu înțelege poziția inflexibilă a Guvernului de la Viena și că România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen, după ce candidatura ei a fost respinsă în Consiliul JAI.

„În calitate de premier şi cetăţean român aş dori să mulţumesc Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi celor din agenţiile europene care ne-au susţinut vocal pe baza unor fapte şi cifre solide şi care au insinstat să găsim împreună soluţii. Toate statele au fost de acord să ne deschidă porţile pentru Schengen, cu o singură şi nejustificată excepţie, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă pentru că un singur stat membru a refuzat”, a declarat Ciucă.

„Această decizie a fost bazată pe date pe care România le-a catalogat clar ca fiind profund incorecte. Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am marşat pe găsirea unor soluţii. Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă adoptată de Austria”, a adăugat el. „Etapele parcurse în acest proces relansat de aderare au confirmat că cetăţenii români şi europeni pot avea încredere în cum România asigură protejarea frontierelor. România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană. România va relua procesul de aderare la Schengen. Acesta rămâne obiectivul ţării noastre”, a mai spus premierul.

 

Vezi si

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat o nouă versiune a aplicației de alerte

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat duminică, în formă actualizată, aplicația DSU. Aceasta conține …