Prefectul Capitalei nu vrea să spună când a semnat ordinul de intervenție și îi contrazice pe Carmen Dan și șeful jandarmilor

reportersite
22 august 2018, 20:18

speranta cliseruPrefectul Capitalei, Speranța Cliseru, care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul diasporei din 10 august, a dat explicații la Parchetul General despre violenţele din Piaţa Victoriei.

Speranța Cliseru a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.

Ea le-a mai spus jurnaliștilor că s-a prezentat în calitate de martor și că a venit fără avocat, „că nu a fost cazul”.

„Eu vreau să vă asigur că din punctul meu de vedere, eu am respectat legea cu strictețe. Contrar a ceea ce s-a încercat sau s-a vehiculat în spațiul public, nu de către dumneavoastră, pesa, ci probabil alte persoane, nu înțeleg care au fost imboldul sau motivele pentru care au încercat să denigreze sau să aducă o anatemă activității prefectului.

Eu ca prefect al Bucureștiului, alături de toți prefecții din țară, care sunt niște profesioniști, noi nu facem politică”, a spus Cliseru.
Întrebată de jurnaliști când a semnat ordinul de intervenție în forța a jandarmilor la protestele din 10 august, prefectul Capitalei a refuzat să răspundă.

De asemenea, întrebată dacă s-a bazat doar pe informaţiile jandarmilor sau a văzut cu ochii săi ce se întâmplă, Speranţa Cliseru a spus că nu, pentru că nu a fost acolo: „Nu, nu am văzut cu ochii mei pentru că nu am fost în piaţă”, scrie News.ro.

Ea a refuzat să răspundă la alte întrebări ale jurnaliştilor, spunând doar că nu s-a întâlnit pe 10 august cu ministrul de Interne, Carmen Dan.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august.

Speranţa Cliseru a contrasemnat ordinul de intervenţie în forţă al jandarmilor.

Maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei, declara săptămâna trecută că prefectul Capitalei s-a aflat în Piaţa Victoriei în timpul protestului.

″În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16,00″, a spus Laurenţiu Cazan, potrivit Agerpres.

Potrivit News.ro, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, preciza, a doua zi după violenţele din Piaţa Victoriei, că la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona.

El a susţinut că în primă fază jandarmii au acţionat cu gaze lacrimogene, iar după ce violenţele s-au înteţit, aceştia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă a jandarmilor, pentru atenţionarea oamenilor de a evacua zona şi pentru avertizarea celor care se manifestau violent.

Ulterior, pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23.11.

stirileprotv.ro