Wednesday , October 4 2023

PNL renunță la ideea de guvern minoritar. Ciucă își depune mandatul. Urmează negocieri

Conducerea executivă a PNL s-a întâlnit într-o ședință de urgență de la ora 20:00 și a stabilit ca premierul desemnat, Nicolae Ciucă, să-și depună mandatul marți dimineață la Parlament și ca PNL să renunțe la varianta de guvern minoritar și să negocieze cooptarea la guvernare a PSD sau USR.

Președintele PNL, Florin Cîțu, împreună cu Nicolae Ciucă, au anunțat că Biroul Executiv a decis ca premierul desemnat să-și depună mandatul, iar mandatul de negociere pentru formarea unui nou guvern să fie flexibilizat.

De precizat, totuși, că varianta cea mai plauzibilă de intrare la guvernare este PSD, dat fiind că din grupurile parlamentare liberale au plecat 14 parlamentari, oamenii lui Ludovic Orban, iar matematic, refacerea colaiției PNL-USR-UDMR nu mai este posibilă, nemaiavând majoritate în Parlament (234 voturi necesare).

De altfel, într-o intervenție la Antena 3 luni seară, Florin Roman, vicepreședintele PNL, a spus că fosta coaliție de guvernare, fără parlamentarii dezafiliați liberali, ar întruni în prezent doar 224 voturi și ar fi mereu necesar sprijinul minorităților.

La sfârșitul ședinței liberalilor de luni seară, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă au făcut declarații:

Florin Cîțu: „BEx-ul i-a propus premierului desemnat Nicolae Ciucă să-și depună mandatul. A doua decizie este de a propune BPN-ului, care va avea loc mâine în format fizic, de a flexibiliza mandatul PNL și de a începe negocieri cu toate forțele democratice în Parlament pentru formarea unei majorități”.

Nicolae Ciucă: „Biroul Politic Executiv a decis retragerea mandatului, motiv pentru care am să depun mandatul. Am convingerea că toate activitățile care se vor desfășura la nivelul partidelor trebuie să se bazeze pe dialog și să înțeleagă situația prin care trece țara în acest moment. Fac din nou apel la responsabilitate, stabilite, maturitate politică astfel să se găsească o formulă de majoritate consolidată pentru un guvern. Urmează negocierile la nivelul președintelui României și dumnealui va lua decizia nominalizării”.

Acesta a spus că „realitatea matematică” a susținerii din Parlament a dus la această decizie.

Întrebat de ce nu a cerut săptămâna trecută flexibilizarea mandatului, astfel încât să nu fie nevoit să-și depună acum mandatul, Nicolae Ciucă a răspuns: „Pentru că flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. Ca atare, în această seară s-a luat decizia să-mi depun mandatul și să se treacă la flexbilizarea negocierilor pentru cel care va fi nominalizat ca premier”.

Vezi si

Peste 13.000 de cazuri de COVID și 31 de decese în ultima săptămână, în România

13.165 de noi cazuri de Covid au fost înregistrate în România, în perioada 25 septembrie …