Friday , April 26 2024

Percheziţii acasa la prinţul Paul si la Remus Truica, într-un dosar privind retrocedări ilegale

Locuinţa omului de afaceri Remus Truică este percheziţionată de către procurorii DNA, miercuri dimineaţa, într-un dosar privind retrocedări ilegale. Totodată, şi casa prinţului Paul este vizată de percheziţii în acelaşi dosar.
truica-paul

In dosar este vorba despre retrocedarea a aproape 50 de hectare de pădure în zona Snagov. In această cauză procurorii DNA efectuează percheziţii în Ilfov şi Bucureşti, fiind vizată şi casa prinţului Paul.
Procurorii DNA Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2006 – 2015.
În cursul zilei de 9 decembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
Procurorii au decis să investigheze retrocedarea celor aproape 47 de hectare de pădure şi teren pe care prinţul Paul de România le-a obţinut în 2006 în Snagov, după ce s-a descoperit că sunt documente care arată că acel teren n-ar fi fost niciodată al Casei Regale, şi totuşi o instanţă de judecată a stabilit contrariul. Între timp, mare parte din teren a fost vândută de nepotul lui Carol al II-lea mai multor persoane, printre care şi lui Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase.
Ancheta deschisă încă din 2010 se sprijină pe un raport de audit al Curţii de Conturi, care a prezentat situaţia tuturor retrocedărilor din 1990 până în 2012. Inspectorii susţin că Paul de România ar fi primit ilegal 46,78 hectare din pădurea „Fundul Sacului”, de pe malul lacului Snagov.
Pădurea Snagov a fost tot timpul proprietatea publică a statului român şi nu putea fi vândută, susţineau inspectorii în raport. Chiar Casa Regală, într-o scrisoare semnată de regele Mihai, solicita instanţei să respingă retrocedarea.
În februarie 2002, Paul de România, în calitate de succesor al lui Carol al II-lea, a solicitat Regiei Naţionale a Pădurilor restituirea a 47 de hectare din pădurea Snagov. În acel moment, legea prevedea că poate primi maximum zece hectare, dar în 2006 legea s-a modificat, fiind eliminată limitarea. În acelaşi an, Comisia Judeţeană Ilfov a validat, cu nouă voturi pentru şi unul împotrivă, cererea prinţului Paul de restituire a pădurii. Votul împotrivă a fost al reprezentantului Direcţiei Silvice Bucureşti, care a contestat punerea în posesie. Nu a contat. Prinţul Paul a fost pus în posesie printr-o sentinţă definitivă.
Domeniul de la Snagov, cea mai râvnită zonă imobiliară din jurul Capitalei, a fost vândut. Cele 47 de hectare valorează 14 milioane de euro. Terenul e valoros din două motive: e situat pe malul lacului Snagov, iar prinţul nu are niciun vecin.
Remus Truică mai este implicat în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD, în care judecătorii l-au plasat sub control judiciar.
Inițial, Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.
De asemenea, Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurența sumei de 35 milioane euro.
romaniatv.net
 
 

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …