Wednesday , February 8 2023

Patru copii blocați în peștera din Thailanda au fost scoși la suprafață

salvati

Operaţiune contracronometru de salvare în Thailanda. Patru dintre cei 12 copii blocaţi într-o peşteră inundată de mai bine de două săptămâni au fost salvaţi. Minorii au fost duşi la un spital din apropiere unde primesc îngrijiri medicale. După ceilalţi, scafandrii se vor întoarce peste câteva ore. Oficialii FIFA le au promis micilor fotbalişti invitaţii la finala Cupei Mondiale de weekendul viitor.
Sunt în stare bună, spun autoritățile, în timp ce toată planeta urmărește cu emoție această complicată operațiune de salvare. Scafandrii se pregătesc să se întoarcă în peșteră, cel mai devreme peste 10 ore.
Informaţii neconfirmate oficial spun că primul adus la suprafaţă a fost Mongkol Boonpiem, de 13 ani. Alegerea lui ar fi simbolică: prenumele lui înseamnă “auspicii bune” şi numele de familie “merituos”, iar salvatorii au considerat că va purta noroc întregii operaţiuni.
Se pare că băieţii au parcurs o distanţă de un kilometru sub apă, ajutaţi fiecare de câte doi scafandri.
Până acum, scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii şi pentru a se întoarce: şase ore dus şi cinci întors, ajutaţi de curentul apei. Întins pe mai mulţi kilometri şi traversând zone accidentate, traseul de ieşire din peşteră conţine numeroase pasaje inundate.
Al doilea băiat salvat ar fi un copil de 14 ani, poreclit “Note”. Despre ceilalţi doi băieţi nu există informaţii suplimentare.
Odată aduşi la ieşirea din peşteră, copiii au fost evaluaţi de medici şi transportaţi la spital cu ambulanțele sau cu elicopterele.
A doua fază a operaţiunii va începe peste cel puţin 10 ore, au anunţat autorităţile, care spun că la eforturi participă 50 de scafandri străini şi 40 thailandezi.
Condiţiile în care se desfăşurat prima parte a misiunii de evacuare au fost considerate “perfecte” de membrii celulei de criză.

Vezi si

Turcia: Salvatorii români au scos de sub dărâmături un copil și pe părinții lui. Micuțul era decedat

Prima misiune a echipei de căutare-salvare trimisă de România în Turcia s-a încheiat. Salvatorii au …