Thursday , April 8 2021

UPDATE. Papa Francisc in Romania: Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României

Papa Francisc a avut un mesaj pentru românii aflați în Diaspora, spunând că aduce “un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României, care cu cultura lor, patromoniul lor îmbogățesc cultura altor țări”.

“Biserica Catolică nu este străină, ci e pe deplin părtasă la spiritul național. De aceea dorește să contribuie la clădirea societății și a vieții civile și spirituale pe aceste frumos tărâm al vostru, al României. Domnule președinte, dorim României prosperitare și pace, invoc asupra familiei dvs, asupra tuturor celor prezenți, ca și asupra întregii populații a țării belșugul și să vă binecuvânteze Maica Domnului. Dumnezu să binecuvânteze România”, a spus Papa Francisc, în România.

Sanctitatea Sa a făcut referire și la românii din Diaspora.

“Trebuie să recunoastem că transformările au comportat apariția unor obstacole care nu au fost mereu de gestionat. Mă gândesc la fenomenul imigrației care a implicat mai multe persoane. Mă gândesc la depopularea atâtor sate. Mă gândesc la consecințele pe care toate acestea le pot avea asupra calității vieții și la slăbirea rădăcinilor voarte culturale. Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României, care cu cultura lor, patromoniul lor îmbogățesc cultura altor țări”, a spus Papa Francisc.

“Să se preocupe de binele comun al poporului său. A merge împreună ne cere noblețea de a renunța la ceva din propria noastră viziune astfel încât să creăm o armonie în scopuri pe care le împărtășim. O societate în care cei mai slabi, săraci, ultimii să nu fie văzuți ca indezirabili, niște cetățeni și frați pe care trebuie să îi includem pe deplin în viața civilă. Atunci când o societate se ocupă de soarta celor mai puțin avantajați abia atunci se poate numi o societate civilă”, a mai spus Papa.

Suveranul Pontif, simpatizat în lumea întreagă, a ajuns la București și pășește pentru prima oară pe pământ românesc. 

Avionul Alitalia care l-a adus la Bucuresti a aterizat la ora 11.10 pe Aeroportul Otopeni.

El a fost asteptat la scara avionului de presedintele Iohannis si de sotia acestuia, Carmen Iohannis, de nuntiul apostolic al Sfantului Scaun in Romania si Republica Moldova.

Papa s-a indreptat spre Cotroceni intr-un Logan bleumarin, intr-un convoi format din masini Duster si Logan.

In jurul orei 12.10, Suveranul Pontif a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primit la intrarea in curtea palatului de presedintele Romaniei, apoi au avut loc loc intonarea Imnurilor Naționale, Imnul Statului Vatican și Imnul României, precum și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare cu Salutul Drapelului și al Gărzii.

Papa Francisc a fost așteptat la Cotroceni și de 200 de copii de la școli din București.

Capitala României este încă de joi probabil cel mai sigur oraș din Europa. S-au luat toate măsurile antiteroriste, s-au închis mai multe străzi și s-au sigilat gurile de canalizare. Pe oriunde îți îndrepți privirea, vezi membri ai forțelor de ordine care pregătesc în detaliu zonele prin care va trece Sfântul Părinte.

Toate străzile de pe traseul papei din Nordul Capitalei până în centrul orașului au fost eliberate de mașini și încercuite de benzi ale poliției.

Cei care locuiesc în apropierea traseului au fost rugați să își anunțe administratorii dacă primesc musafiri, iar toți cei care le trec pragul trebuie să aibă la ei buletinul. Oamenii nu pot să stea la ferestre, nu trebuie să lase bagaje nesupravegheate și sunt sfătuiți să anunțe poliția dacă văd ceva suspect.

Pentru a securiza întreg traseul papal, toate capacele de canalizare au fost sigilate și sudate. Toate coșurile de gunoi din toate zonele amenajate pentru pelerini au fost ridicate. Nicio mașină nu mai poate opri sau staționa pe nicio stradă din jurul Palatului Parlamentului, în timp ce, clipă de clipă, poliția supraveghează zona Palatului Patriarhiei.

În Capitală sunt așteptați peste 50.000 de oameni. Pentru situațiile neprevăzute vor fi instalate 3 spitale mobile: două în apropierea Catedralei Naționale, iar unul la catedrala Sfântul Iosif.

Unde va dormi Papa Francisc la București

Cel mai păzit obiectiv din București 24 din 24 de ore va fi Ambasada Vaticanului. Aici la Nunțiatura Apostolică, Ambasada Vaticanului, locul în care va dormi Papa timp de două nopți, au loc ultimele pregătiri. Se spală asfaltul proaspăt turnat în urmă cu o săptămână, iar aici au ajuns și membri gărzii elvețiene, cei care se ocupă de protecția Papei, iar traficul a afost restricționat. Pe străzile din jurul Nunțiaturii nu se mai circulă până luni dimineață la ora 10. În tot acest timp, poliția supraveghează întreaga zonă.

Zeci de mii de oameni catolici, dar și ortodocși, sunt așteptați și în zona Patriarhiei sau la Catedrala Națională. Pe Dealul Patriarhiei va avea loc marea întâlnire firească și neforțată de nimeni dintre cei doi mari plămâni ai creștinismului: catolicismul și ortodoxia. Papa Francisc va ajunge la ora 15 și 45 de minute.

Coloana oficială a Papei va ocoli catedrala și se va îndrepta spre Palatul Patriarha și va opri pe platoul din curtea patriarhiei, unde va fi întâmpinat de conducătorul bisericii ortodoxe române. Exact în acest loc, în urmă cu 20 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primit de Patriarhul Teoctist.

Vezi si

Gheorghiță: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă, a …