OMS considera tot mai putin probabil un al doilea val de COVID-19

reportersite
25/05/20 ora:6:52pm

Directoarea pentru sanatate publica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a declarat luni ca modelele cu care se lucreaza elimina “tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus.

Intr-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totusi “multa prudenta” si “bun simt” in aceasta faza “foarte critica” de eliminare a restrictiilor.

Responsabila OMS a cerut populatiei sa nu dea dovada “nici de paranoia, nici de excesiva relaxare” si sa “invete sa convietuiasca cu bolile infectioase”.

“Exista multe modele care avanseaza numeroase probabilitati: de la o reizbucnire punctuala si pana la un al doilea val important, dar aceasta ultima posibilitate este tot mai mult eliminata. Suntem mult mai bine pregatiti in toate domeniile”, a spus ea.

Potrivit lui Neira, “a fost diminuata atat de mult rata de transmitere, incat virusul va avea dificultati sa supravietuiasca. Trebuie sa fim insa foarte prudenti pentru a declara ca acesta este sfarsitul valului, insa datele arata ca cel putin a fost evitata transmiterea si explozia din primele saptamani”.

Totusi, a precizat ea, “nu putem face multe previziuni deoarece urmatoarele saptamani vor fi o faza critica”.

“Dupa relaxare trebuie sa vedem cum se comporta virusul. Sa speram ca nu vor mai exista focare, dar va fi o lupta de zi cu zi. Peste doua sau trei saptamani vom vedea ce se intampla si daca este nevoie de o corectie chirurgicala”, a spus responsabila OMS cu privire la ridicarea restrictiilor din prima faza in care a intrat si Spania.

Spania, asemenea altor tari vecine, a inceput ridicarea treptata a restrictiilor de deplasare, dupa masurile de izolare impuse pentru a impiedica raspandirea coronavirusului.

ziare.com