Wednesday , April 21 2021

Obama cere AUTORIZAŢIE de LUPTĂ pe 3 ani. Vrea să distrugă Statul Islamic. Congresul analizează cererea

Obama

La șase luni după începerea loviturilor aeriene asupra grupării Statul Islamic (SI) în Irak, Barack Obama se pregătește să solicite oficial Congresului american autorizația de a continua operațiunile militare timp de trei ani, au declarat marți mai mulți senatori americani, relatează Reuters.
Secretarul general și directorul juridic al Casei Albe le-au prezentat senatorilor democrați, în cadrul unei întrevederi cu ușile închise, principiile unui text oficial de “autorizare a utilizării forței militare” împotriva grupării SI pe care administrația urmează să-l depună foarte curând în Congres, poate chiar miercuri.
Președintele american s-a lipsit până în prezent de acest document politic, afirmând că dispune deja de autorizația necesară pentru a ordona campania aeriană și a desfășura mii de consilieri militari în Irak.
Dar pentru a-i reduce la tăcere pe cei care apreciază că războiul este ilegal și pentru a consolida susținerea politică în Congres, Barack Obama a acceptat să solicite votarea unei “autorizații”. Practic, este vorba despre un text legislativ care definește limitele angajamentului militar american, care urmează să fie dezbătut, amendat și adoptat de Congres, potrivit Agerpres.
Printre parametrii doriți de Casa Albă se află, potrivit mai multor senatori democrați, o durată de trei ani și lipsa unei limitări geografice a intervenției, pentru a ține cont de deplasările SI în regiune.
De asemenea, ar trebui să fie posibilă trimiterea de forțe speciale în regiune dar textul nu va prevedea “lupte ofensive durabile”, conform democratului Robert Menendez, o formulare ambiguă în acest stadiu care pare să lase ușa deschisă pentru desfășurarea de soldați pentru alte misiuni decât consiliere și asistență.
“Provocarea este — pentru ca această autorizație să fie aprobată cu o largă majoritare de ambele partide — a găsi un echilibru între un text prea permisiv, care să poată fi folosit pentru un conflict nesfârșit, și unul care să furnizeze președintelui mijloacele de a învinge SI”, a explicat Robert Menendez.
Congresul a început dezbaterile privind cererea Casei Albe de a autoriza folosirea forţei împotriva grupării teroriste autointitulate Stat Islamic.
 
 

Vezi si

Doar 27-31% dintre adulții din România, adică 5 milioane de oameni, vor fi vaccinați până la sfârșitul anului 2021 – studiu MedLife

Doar 10-13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat …