Sunday , May 19 2024

O treime din elevii care nu au luat bacalaureatul au intrat în şomaj – Cei mai tineri şomeri din România

Pentru că nu şi-au putut continua studiile, 28.000 de absolvenţi de clasa a XII-a s-au înscris deja la şomaj. Disponibile sunt însă doar 11.000 locuri de muncă, dar şi acestea pentru toţi cei 430.000 de şomeri din ţară, scrie cotidianul Romania Libera in editia de astazi.

Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat şi nici să se angajeze mai au o singură variantă de avarie. Statul le oferă cele mai mici ajutoare de şomaj, 250 lei lunar, timp de cel mult şase luni. Suma este calculată ca jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă, conform noilor reglementări, valabile din acest an. Deşi suma nu este mare, până în prezent aproape 28.000 din cei 100.000 de tineri care au picat la bacalaureat s-au înscris la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Aproximativ 800 de şomeri au primit deja primii bani de la stat. Câteva sute dintre elevii de clasa a XII-a nici nu au mai aşteptat afişarea rezultatelor finale ale examenului sau poate nici măcar nu au susţinut examenul şi s-au înscris la şomaj încă din luna iunie. Cei mai mulţi s-au înscris însă la şomaj în lunile iulie şi august.
Pe primul loc în topul judeţelor în care s-au încasat până acum cele mai multe indemnizaţii este Giurgiu, care s-a clasat pe un loc codaş la procentul de promovabilitate la bacalaureat (39,84% după sesiunea din vară). Pe următoarele locuri se situează judeţele Teleorman, Bacău şi Sibiu, unde de asemenea s-au înregistrat rezultate destul de slabe la promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune.
Şanse minime de angajare
Tinerii care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul şi au apelat la ajutorul agenţiilor locale pentru ocuparea forţei de muncă nu au la dispoziţie prea multe variante de a-şi găsi un job. Oferta din această săptămână a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) este de numai 11.000 de locuri de muncă, iar asta pentru toate categoriile de şomeri, respectiv peste 430.000 de oameni. Una dintre cele mai mari rate ale şomajului, de 8,6% se înregistra, la sfârşitul lunii august, în judeţul Teleorman, situat pe locul al doilea la numărul de indemnizaţii acordate tinerilor care nu au luat bacalaureatul.  Ceva mai multe şanse ar avea tinerii din judeţele Bacău şi Sibiu unde s-a înregistrat o uşoară scădere a ratei şomajului, cu 0,27% şi 0,17%.
Preşedintele ANOFM, Silviu Bian, estimează că rata şomajului la nivel naţional va ajunge la 4,8% .
Facultăţile, în „pană”
După ce aproape 100.000 de tineri nu au reuşit să ia bacalaureatul în acest an, nu numai ei au de suferit, ci şi facultăţile care s-au văzut dintr-odată rămase fără suficient de mulţi candidaţi. De exemplu, la Politehnica din Timişoara, s-au ocupat numai 60% din locuri la sesiunea din vară, iar conducerea speră să ajungă la o pondere de 80%, la sfârşitul toamnei.
La Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad, s-a înregistrat o scădere la jumătate a numărului de candidaţi, faţă de anul trecut, iar selecţia a fost mai puţin rigidă, după cum a declarat prorectorul Marţian Iovan.
Nici la Universitatea Hyperion situaţia nu a fost mai bună la înscrieri. Până acum, s-au înscris 30%, faţă de 70%, cum s-a întâmplat anul trecut, dar  abia la sfârşitul lunii septembrie se închide procedura.
Câteva sute de absolvenţi de clasa a XII-a nu au mai aşteptat afişarea rezultatelor finale de la bacalaureat şi s-au înscris la şomaj încă din luna iunie. (CRISTINA BOIANGIU – romanialibera.ro)

Vezi si

CFR Călători dă startul programului ”Trenurile Soarelui” în 14/15 iunie 2024

CFR Călători va da startul programului estival de transport “Trenurile Soarelui” în 14/15 iunie 2024, …