Friday , May 24 2024

O noua suspendare pentru gratierea lui Voiculescu?

voiculescu

Jurnalistul Antena 3 Radu Tudor relanseaza pe blogul sau tema suspendarii presedintelui sub forma unei provocari la adresa actualei puteri.
“Vom avea insa un nou presedinte pe 16 noiembrie seara. Ce se va intampla pana pe 21 Decembrie seara, cand pleaca actualul chirias? (…) Cei de la PSD-UNPR-PC-UDMR sunt prea blegi si prea coabitanti sa-l suspende pe Basescu (asa cum s-au gandit si au discutat ei mai demult) in 20 noiembrie pentru ca se comporta ca un membru de partid – PMP”, scrie pe blog Radu Tudor.
Este teoretic doar opinia unui jurnalist, dar sa ne aminitim ca tot o opinie – provocare a lui Radu Tudor a precedat si ruperea pactului de coabitare de catre Victor Ponta.
De ce premierul – candidat ar putea fi interesat sa satisfaca solicitarile venite din partea Antenei 3 nu e greu de inteles. Publicul acesteia este un bazin esential in perspectiva prezidentialelor. Condamnarea lui Dan Voiculescu, pe care este acuzat mai mult sau mai putin direct ca nu a impiedicat-o, si pactul de coabitare au fost bile negre in fata acestui electorat.
In plus, suspendarea lui Traian Basescu ar transforma campania prezidentiala intr-o reeditare a referendumului din 2012, tansformandu-l pe presedinte in principala tema de campanie, ceea ce isi si doreste Victor Ponta.
Dar cred ca e mai mult decat atat. Nu cred ca o a treia suspendare a lui Traian Basescu in ultima luna de mandat ar fi doar o chestiune simbolica si electorala. Ci si una cat se poate de practica.
Pentru Dan Voiculescu nu exista cred in acest moment miza mai importanta decat iesirea din puscarie. Si nu numai pentru el. Mai sunt si alti condamnati care viseaza acelasi lucru, de exemplu Constantin Nicolescu, cel pentru care Victor Ponta promitea sa faca dreptate.
Avand o pedeapsa foarte mare, 10 ani, Dan Voiculescu nu poate intra sub incidenta unei legi de gratiere si amnistie. Si atunci ramane doar varianta gratierii individuale acordata de presedinte.
Victor Ponta nu o poate promite in campanie si nici nu cred ca este prea doritor sa-si inceapa un eventual mandat prezidential cu ea. In plus, desi este foarte probabila, victoria candidatului PSD nu este garantata. Si daca nu castiga prezidentialele, nici macar nu va fi in pozitia de a acorda gratierea pentru Dan Voiculescu.
Daca presedintele ar fi suspendat, inconvenientele de mai sus dispar. Presedinte interimar devine Calin Popescu Tariceanu, indiferent cine va castiga alegerile, si vor exista doar trei dintre prerogativele prezidentiale pe care nu le va putea exercita: nu va putea adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu va putea dizolva Parlamentul si nu poate convoca referendum. Asadar, gratierea lui Dan Voiculescu va sta exclusiv in pixul lui.
Nu cred ca dl. Tariceanu ar avea vreo rezerva sa o semneze. Nu are nimic de pierdut. Dimpotriva, ar deveni eroul Antenei 3 si al publicului ei, fara a avea in acelasi timp si constrangerile de imagine externa pe care le are Victor Ponta din pozitia lui actuala sau de potential presedinte.
Singura problema a acestui posibil plan este cea externa. Nu cred ca Bruxelles-ul si Washington-ul sunt dispuse sa asiste pasiv la o noua suspendare in Romania. Mai ales in contextul ucrainean extrem de inflamat, ultimul lucru de dorit este o criza politica la Bucuresti. In schimb, cred ca Moscova exact asta si-ar dori. (ziare.com)

Vezi si

Următoarele 4 săptămâni vor fi calde, dar cu puține precipitații

Următoarele 4 săptămâni se anunță a fi mai calde decât normalul perioadei, dar cu un …