Friday , April 26 2024

NATO preia COMANDA SCUTULUI antirachetă de la Deveselu

scut

NATO va prelua comanda scutului antirachetă din estul Europei, după ce Franța a primit asigurări că aceste sistem defensiv nu se va afla sub controlul direct al SUA, relatează vineri agenția Reuters citând surse oficiale.
La summitul NATO, aflat în desfășurare la Varșovia, ‘liderii (statelor membre n.red.) vor conveni că apărarea antirachetă are capacitatea operațională inițială’, afirmă o sursă din cadrul NATO. ‘Acest lucru înseamnă că navele americane bazate în Spania, radarul din Turcia și baza de apărare antirachetă din România pot lucra împreună sub comanda NATO’, explică aceeași sursă. Un al doilea oficial al NATO a confirmat că ‘se întrunesc condițiile’ pentru plasarea scutului antirachetă sub comanda NATO.
Într-o declarație consemnată de agenția France Presse pe 4 iulie, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a recunoscut implicit că la acel moment încă nu exista un acord unanim între cele 28 de state membre ale NATO pentru a declara la summitul de la Varșovia că scutul antirachetă este subordonat de acum înainte, cel puțin în faza sa ‘inițială’, comandamentului Alianței.
Franța în special a solicitat garanții suplimentare privind controlul politic al celor 28 de state aliate asupra scutului antirachetă. ‘Astăzi, aceste capacități se bazează pe controlul și comandamentul SUA, deci nu putem vorbi despre apărare antirachetă a NATO’, a declarat atunci pentru AFP sub protecția anonimatului o sursă din anturajul ministrului francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.
‘Vom avea capacitate operațională completă numai atunci când vom fi mulțumiți de modalitățile de control politic’ al scutului de către cele 28 de state membre ale Alianței, a insistat sursa de la Paris.
Dar generalul francez Denis Mercier a confirmat și el vineri agenției Reuters că liderii statelor membre ale NATO ‘au găsit un bun compromis’. ‘Având în vedere consecințele unei interceptări, controlul politic este esențial’, a insistat la rândul său generalul citat.
În eventualitatea unui atac, comandanții NATO vor avea la dispoziție numai câteva secunde pentru a decide lansarea unei rachete interceptoare. Franța în special și-a manifestat rezervele față de posibilitatea de a se acorda generalilor americani prea multă autoritate într-o astfel de situație, dar aceste rezerve nu au fost niciodată exprimate public în mod deschis.
 

Vezi si

Ministrul Muncii despre virarea pensiilor: Pe cont, pe 2-3 mai, prin poştă – până pe 3 mai, inclusiv

Pensiile vor fi virate în avans în luna mai, înainte de Paşte, în conturile pensionarilor …