Ministrul Oprea ii da onorul lui Ponta: Ordin al ministrului de Interne care modifica ceremoniile militare

reportersite
8/05/14 ora:5:25pm

Jur?mântul militar la Academia Tehnic? Militar?Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a schimbat regulile dupa care un oficial este primit cu onor militar.

Dezvaluirea a fost facuta de prim-vicepresedintele PDLCatalin Predoiu, acesta amintind de faptul ca, in urma cu aproximativ o luna, presa a semnalat ca premierul Victor Ponta a beneficiat la bilantul MAI de o astfel de primire, desi nu avea dreptul.

“Generalul Gabriel Oprea a emis recent un ordin prin care a introdus un nou regulament al onorurilor si ceremoniilor militare in Ministerul Afacerilor Interne. Acest ordin, datat 30 aprilie 2014, dar publicat abia ieri (marti, n.red.) in Monitorul Oficial, incearca sa acopere gafa petrecuta acum o luna la bilantul institutiei. Cu acea ocazie, imnul de stat a fost intonat de doua ori in aceeasi zi: o data pentru presedintele Traian Basescu si, cateva minute mai tarziu, pentru premierul Victor Ponta.

Acest fapt contravenea in mod flagrant regulamentului in vigoare, regulament emis de Ministerul Apararii Nationale si modificat ultima data in vara lui 2013”, scrie Catalin Predoiu pe blog.

Pana in prezent legea prevedea ca “in situatia in care la un eveniment participa mai multe dintre persoanele prevazute la alin. 1, presedintele, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, prim-ministrul, ministrul Apararii Nationale, seful Statului Major General etc, onorul militar se acorda o singura data, persoanei cu rangul cel mai inalt”.

Astfel, daca la o ceremonie participa si presedintele Romaniei, acesta era singurul intampinat cu drapel, fanfara si arma la picior.

“Lucru inacceptabil pentru Victor Ponta, caruia ii place mai nou sa se joace de-a seful statului. Drept urmare, ministrul de Interne i-a facut pe plac, modificand aceasta prevedere dupa cum urmeaza: ‘In situatia in care la un eveniment participa mai multe dintre persoanele prevazute la alin. 1 [cele enumerate mai sus, carora li se adauga acum si viceprimministrii], daca sosesc impreuna, onorul se acorda persoanei cu rangul cel mai inalt, potrivit programului intocmit de organizatori’.

Este evident cui ii este dedicata modificarea, daca ne gandim ca Ponta nu va veni niciodata impreuna cu Basescu la vreo manifestare oficiala”, comenteaza Catalin Predoiu.

Prim-vicepresedintele PDL afirma ca si mai grav este faptul ca aceasta modificare vine “in continuarea unor gesturi prin care liderul PSD incearca sa-si proiecteze o imagine de ‘comandant suprem’: subordonarea serviciilor secrete ale Politiei si Armatei, mutarea biroului in sediul Ministerului Apararii Nationale si conferinta de presa organizata recent in acelasi loc”.

“Cine este Victor Ponta? Pe scurt, un om avid de putere totala, chiar daca el nu este in stare sa gestioneze nici macar un accident aviatic, daramite un razboi la granitele Romaniei”, conchide candidatul la presedintie al PDL.

Din acest moment, onorul va fi dat in functie de decizia organizatorului unui eveniment, inclusiv premierului. Doar daca presedintele si premierul sosesc in acelasi timp, onorul va fi dat doar sefului statului. (ziare.com)