Tuesday , April 30 2024

Ministrul Mediului, la dezbaterea Codului Silvic: Accesul cetățenilor în pădure trebuie să fie liber

Accesul cetățenilor în pădure trebuie să fie liber, a declarat, marți, ministrul Mediului Mircea Fechet la a doua rundă de dezbateri pe marginea noului Cod Silvic, la comisiile reunite pentru mediu, din Senat.

Ministrul Mediului a reamintit că proiectul de Cod Silvic a fost elaborat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și că din grupul de lucru care a scris Codul Silvic au făcut parte cadre universitare de la Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „ștefan cel Mare” din Suceava și specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea”.

„Cred că miza acestui Cod Silvic este de a asigura un echilibru între interesele fiecărei entități, fie că vorbim de societate civilă, ONG-uri, sindicate, proprietari de pădure, pădure privată sau pădure din domeniul public al statului român. Mă bucur că participă activ și reprezentanții industriei, pentru că discutăm despre 100 de mii de locuri de muncă influențate de deciziile luate aici”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

În ceea ce privește accesul liber al cetățenilor în pădure, ministrul a spus: „Accesul cetățenilor în pădure trebuie să fie liber, nerestricționat, cu riscul că unii mai uită deșeuri, pet-uri, gunoaie, dar iată că, odată cu implementarea sistemului garanție-returnare, acestea sunt tot mai puține, ceea ce demonstrează că SGR funcționează foarte bine”.

El susține că metoda cea mai eficientă de luptă împotriva furtului de lemne rămâne confiscarea mijlocului de transport.

„Iar în legătură cu avizele de mediu, nu doar în România, ci în toată Uniunea Europeană, toate statele membre respectă directiva Habitate, respectă directivele privind evaluarea de impact și orice amenajament silvic care face obiectul unei păduri într-o arie naturală protejată trebuie să respecte această legislație. Reiau ce am spus și data trecută în cadrul Comisiei de mediu, metoda cea mai eficientă prin care descurajăm furtul de lemne nu este cea prin care nu lăsăm cetățenii să se plimbe prin pădure, ci cea de confiscare a mijlocului de transport cu care se fură masa lemnoasă. Datoria noastră este sa ne asigurăm că prin acest Cod Silvic descurajăm hoții de lemne. Conflictul de interese este un alt element de noutate. Totodată, reiau noțiunea de echilibru, pentru că rolul nostru este de a încerca să dăm dreptate cât mai multor factori din tot acest proces și trebuie să găsim acea cale de mijloc, adevărata cheie a acestor dezbateri”, a adăugat ministrul Mediului. (Mediafax)

Vezi si

Peste jumătate dintre părinții care muncesc în alte țări nu vin acasă de Sărbători

Mai mult de jumătate – 55% – dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor …