Friday , July 1 2022

Medicamentele sub 10 lei, scoase de pe lista compensatelor

In schimb, vor exista pachete sociale pentru cei cu venituri reduse, care vor include si medicamentele ieftine
Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că pacienții cu venituri reduse vor avea acces la medicamentele ieftine, prin intermediul unui pachet social de servicii de sănătate din care fac parte și medicamentele cu prețuri sub 10 lei ce vor fi scoase de pe lista de compensate.
“Temerea cu privire la faptul că persoanele vulnerabile sau persoanele cu venituri reduse nu vor mai avea acces la medicamentele ieftine dar cu risc medical crescut este nejustificată, deoarece proiectul de lege prevede ca această categorie de persoane să primească, pe lângă pachetul de servicii de bază, care cuprinde servicii cu costuri mari și un pachet social de servicii de sănătate din care fac parte și medicamentele menționate în comunicatul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România”, a declarat ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.
Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), peste jumătate dintre medicamentele cu prescripție medicală consumate, în România, în primul semestru din 2012 au prețuri sub 10 lei, iar excluderea lor de pe lista de medicamente compensate ar însemna “suprataxarea” indirectă a pacienților.
“Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preţuri sub 10 ron din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacienţii cu venituri reduse, iar pe de altă parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacienţii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplată, iar statul va fi nevoit să deconteze medicamente mai scumpe”, a explicat directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) Laurenţiu Mihai.
Lista medicamentelor cu preţuri sub 10 ron cuprinde produse care acoperă o gamă largă de categorii terapeutice, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, ale sistemului digestiv, sistemului nervos sau afecțiuni reumatice.
“În realitate, vedem că Ministerul Sănătăţii nu este cu adevărat preocupat de optimizarea cheltuielilor din sistemul medical. Direcţiile anunţate riscă să producă efecte complet opuse obiectivelor anunţate de încurajare a consumului de medicamente generice şi reducere a cheltuielilor bugetare, precum şi să limiteze accesul populaţiei la tratament medical”, a mai spus Laurenţiu Mihai.

Vezi si

Autoritățile locale pot contribui la repararea și modernizarea gărilor

Autoritățile locale vor putea contribui inclusiv la repararea și modernizarea gărilor, anunță ministrul Transporturilor, Sorin …