Mamele pot fi date afara din serviciu în al doilea an de concediu de creştere a copilului

reportersite
13 ianuarie 2011, 21:54

Încă o scăpare marca Boc. Potrivit Ordonanţei de urgenţă care stabileşte noua indemnizaţie de creştere a copilului, mamele care vor să stea acasă doi ani cu copilul ar putea fi date afară în cel de-al doilea an de concediu maternal.

Patronii le-ar putea concedia pe mamele care vor să stea acasă doi ani cu copilul în al doilea an de concediu maternal pentru că Guvernul a omis o precizare – aceea că, pe toată perioada concediului maternal, părintelui care stă acasă cu copilul nu-i poate fi desfăcut contractul, potrivit NewsIn. În actul normativ aprobat de Cabinetul Boc se precizează că disponibilizarea nu poate fi făcută doar în primul an de concediu.

„În cel mai scurt timp OUG intră în camera decizională, la Senat. Vom aduce amendament la această scăpare, pentru că într-adevăr am introdus doar concediul până la un an, respectiv trei luni pentru copil cu handicap, o să adăugăm şi perioada de doi ani”, a declarat Lăcrămioara Corcheş, director general Ministerul Muncii.

În decembrie 2010, Executivul a hotărât ca de la 1 ianuarie 2011 părinţii să fie cei care vor alege cât vor sta acasă cu copiii. Cine vrea să stea acasă doi ani cu copilul va primi până la 1.200 de lei pe lună. În schimb, cine vrea să stea doar un an va primi 75% din venitul pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 3.400 de lei.

VARIANTA 1

Durata concediului maternal: 1 an

Valoarea indemnizaţiei: 75% din veniturile pe ultimele 12 luni, minimum 600 lei – maximum 3.400 lei

Alte beneficii:
posibilitate ca părintele să ia concediu fără plată până când copilul împlineşte vârsta de 24 de luni

sau

primă de reîntoarcere la locul de muncă în valoare de 500 de lei lunar, dacă se întoarce la muncă până când copilul împlineste 12 luni

VARIANTA 2

Durata concediului maternal: 2 ani

Valoarea indemnizaţiei: minimum 600 lei – maximum 1.200 lei

Fără primă de reîntoarcere la locul de muncă

Premierul a mai spus că părinţii pot alege doar un pachet dintre cele două, fără posibilitate de combinare a celor două variante. Pentru beneficiarii în plată, situaţia rămâne neschimbată, a completat premierul.

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. contribuabil 14/01/2011 la ora 16:18 -

    dar art.60 al.1 lit.e din Codul Muncii ce spune”concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata concediului pt.cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, …..