Friday , May 3 2024

Liberalul Sorin Frunzăverde: "Dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi!"

Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a declarat la Reşiţa că ar putea fi probleme cu achitarea tranşei către FMI.
În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, de marţi, au fost aprobate, printre altele, bugetele instituţiilor şi serviciilor publice de sub autoritatea forului judeţean sau finanţate de către acesta, pe anul 2013.
Cele mai mari bugete au fost aprobate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – 66,365 de milioane de lei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin – 60,330 milioane de lei şi pentru Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin – 12,845 milioane de lei. Cele mai mici bugete le-au primit Căminul pentru Persoane Vârstnice din Caransebeş – 577.000 de lei, Camera Agricolă Caraş-Severin – 320.000 de lei şi Liceul Tehnologic Bocşa – 246.000 de lei.
Înainte ca bugetele să fie supuse votului, consilierul Nicolae Ştefănescu a spus că ar dori să afle părerea şefilor instituţiilor respective, dacă banii alocaţi sunt suficienţi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde a replicat: „Nu văd sensul acestei întrebări. Ştim cu toţii că banii nu ajung, dar acestea sunt posibilităţile. În ţară situaţia este dezastruoasă. Nu ştim dacă vom putea plăti următoarea tranşă de rambursare a împrumutului de la FMI. Dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi! În aceste condiţii, întrebarea dumneavoastră, domnule Ştefănescu, este retorică”, potrivit argument-cs.ro.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat miercuri că a prelungit pentru o perioadă de trei luni, până la 30 iunie 2013, împrumutul acordat României, transmite Reuters. Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro a fost aprobat iniţial în 2011. Autorităţile de la Bucureşti au optat ca acordul să fie preventiv, iar fondurile să fie atrase numai în caz de necesitate. ‘Prelungirea împrumutului, solicitată de autorităţile române, le va oferi timpul necesar pentru a pune în aplicare unele dintre condiţionalităţile menţionate în cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by’, a precizat FMI într-un comunicat. ‘Prelungirea acordului va oferi, în special, oportunitatea de a reduce arieratele administraţiei centrale şi locale şi de a lua măsuri de îmbunătăţire a managementului în companiile de stat’, se mai arată în documentul amintit. Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat prelungirea cu trei luni a acordurilor încheiate cu România în şedinţa sa de la 15 martie.
O astfel de strategie ar consolida rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României, asigurând “muniţie” pentru apărarea cursului leului în contextul unor ieşiri importante de valută pentru plăţile către FMI. Plăţile combinate ale Ministerului de Finanţe şi băncii naţionale către FMI vor atinge vârful în următorii doi ani, cu 5,2 miliarde de euro în 2013 şi 5,3 miliarde de euro în 2014. Împreună cu intrările scăzute de capital privat şi accesarea redusă de fonduri europene, această situaţie ar putea pune în pericol stabilitatea leului, se arată într-o analiză Erste.
România a achitat în 2012 primele rate din împrumutul luat prin acordul cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială (FMI/CE/BM) în aprilie 2009. Suma s-a ridicat la echivalentul a circa 2,5 miliarde euro și a fost luată din rezerva valutară a Băncii Naționale, fără a afecta bugetul național gestionat de Ministerul Finanțelor.
Dată fiind dimensiunea de peste 30 miliarde euro a rezervei valutare, aceste rambursări făcute de la BNR nu au avut efecte notabile. Situația se va schimba în 2013, când vom avea de plătit, pe aceeași filieră situată în afara bugetului de stat, peste 5 miliarde euro, suma maximă prevăzută anual, scrie cursdeguvernare.ro.
În 2014 mai avem de dat din aceeași sursă circa 4,7 miliarde euro iar în 2015 încă 1,4 miliarde euro.

Vezi si

Vreme în general frumoasă în ultima lună de primăvară 

Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi vreme frumoasă în România în ultima lună …