Saturday , October 1 2022

Legea Referendumului, promulgată de Traian Băsescu la miezul nopţii

basescu

Legea Referendumului a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu sâmbătă noaptea, la ora 23 şi 56 minute, după ce șeful statului anunțase că va semna decretul înainte cu un minut de miezul nopții.
 
Actul normativ prevede că un referendum este declarat valid dacă la urne se prezintă doar 30 la sută din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.
Legea a fost contestată de Traian Băsescu la Curtea Constituţională, însă judecătorii au stabilit că reglementarea nu încalcă legea fundamentală, cu condiţia să devină aplicabilă la un an de la intrarea în vigoare.
Senatorul PSD Toni Grebla a declarat la Realitatea TV că abia după 15 decembrie 2014 va putea fi organizat un referendum cu privire la noua Constituţie.
Liderii USL intenţionează să organizeze referendumul pentru revizuirea Constituţiei odată cu turul doi al al alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Acesta este şi motivul pentru care şeful statului a încercat să amâne cât mai mult intrarea în vigoare a legii.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat modificarea Legii referendumului, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă seară de Administraţia Prezidenţială. Comunicatul prin care Preşedinţia a anunţat promulgarea legii a fost publicat sâmbătă la ora 23.56, transmite Mediafax.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezenţa presei şi a arătat că propunerea de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este “catastrofală” pentru România.
“Chiar aşa fac şi chem şi presa să se vadă că am semnat-o”, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune TV.
El a arătat că, dacă modificarea făcută de USL ar fi una bună şi nu una făcută cu gândul la interesele celor două partide aflate temporar la putere, nu cu gândul la interesele lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar crea condiţii să se organizeze referendumul, dar nu o dată cu prezidenţialele.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat recent că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condiţiile în care a primit motivarea Curţii Constituţionale, la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineaţa, astfel că va aştepta cele zece zile legale.
“La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului – n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea”, a spus Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Vezi si

Alexandru Arșinel va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu din București

Sicriul cu trupul actorului Alexandru Arşinel a fost depus, vineri, în foaierul Teatrului de Revistă …