Tuesday , August 16 2022

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe alegerea primarilor in doua tururi. PSD depune joi motiune

Guvernul a venit azi in fata Parlamentului pentru a-si asuma raspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi, dupa ce in sedinta de marti au fost adoptate mai multe amendamente.

Cele mai importante dintre ele vizeaza perioada pentru care este permis votul persoanelor cu viza de flotant – 60 de zile, reducerea numarului de semnaturi pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorala din localitatea respectiva, reprezentarea in birourile electorale si acreditarea observatorilor.

Premierul Ludovic Orban a explicat in fata Parlamentului ca a luat decizia de a schimba Legea electorala “pentru a permite cetatenilor sa isi aleaga primarii printr-un sistem care sa confere legitimitate celor alesi”.

Potrivit acestuia, mecanismul actual nu confera un drept deplin cetatenilor dintr-o comunitate locala de a alege un primar care, intr-adevar, sa aiba legitimitate.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat ca PSD va depune joi motiune de cenzura si spera ca va trece cu toate ca, matematic, nu exista voturile necesare.

“Maine dimineata vom depune motiunea de cenzura. Opozitia se bucura de fiecare data cand Puterea ii ofera mai multe posibilitati de a depune motiuni de cenzura. Matematic, nu avem voturile necesare, dar nici Guvernul Orban nu a avut majoritate cand a primit votul”, a explicat Ciolacu.

Ludovic Orban a spus, insa, ca nu intelege de ce PSD va depune motiune de cenzura, tinand cont ca, in 2016, peste 1.500 dintre primarii PSD care au castigat alegerile au castigat cu peste 50% din voturi.

“Am vazut ca PSD depune motiune de cenzura. Sincer, nu inteleg motivele. Peste 1.500 dintre primarii care au castigat alegerile in 2016 au castigat cu peste 50% din voturi. Poate va e teama ca nu si-au facut treaba cum trebuie, desi ati pompat in primarii PSD resurse din bugetul de stat, toate vacile de muls.

Poate ca va e teama ca nu mai sunt in stare sa obtina un mandat. Domnilor, puteti sa bagati 10 motiuni, nu ne schimbati punctul de vedere. Romanii isi doresc sa isi aleaga primari care sa fie legitimi”, a precizat Orban.

ziare.com

Vezi si

Prognoza până la jumatatea lunii septembrie. Va fi mai cald decât în mod normal

Temperaturile vor fi peste cele normale pentru această perioadă, arată prognoza publicată marți de Administrația …