Friday , April 26 2024

Guvernul a decis: Cum vor fi finantate partidele politice

Donatiile care depasesc 10 salarii de baza minime brute pe tara se vor efectua numai prin conturi bancare, prevad noile norme de aplicare a Legii privind finantarea partidelor politice care au fost aprobate, miercuri, de Guvern, si care prevad sanctiuni intre 10.000 si 200.000 de lei.
campanie

Guvernul a adoptat, miercuri, noi norme metodologice de aplicare a legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, legislatie modificata substantial prin Legea 113/2015 intrata in vigoare anul trecut.
“Noile norme metodologice au scopul sa asigure mai multa transparenta si un control mai riguros al aplicarii legislatiei privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Acestea reglementeaza, in principal, aspecte referitoare la modalitatile si formatul de inregistrare, evidenta si publicitate a donatiilor, cotizatiilor, imprumuturilor si veniturilor proprii, precum si a cheltuielilor partidelor politice”, se arata intr-un comunicat remis de catre Biroul de presa al Executivului.
Potrivit actului normativ, toate sursele de venit ale partidelor politice sunt inregistrate si evidentiate in documente contabile ale partidelor politice.
Sunt detaliate mentiunile obligatorii inscrise in chitantele, foile de varsamant si ordinele de plata ale sumelor care constituie venituri ale partidelor politice pentru a permite identificarea persoanei care a generat venitul respectiv, procedura de urmat in cazul incasarii fiecarei surse de venit prin cont bancar sau numerar, precum si modalitatile si formele de asigurare a publicitatii veniturilor.
La acceptarea donatiilor, indiferent de modul si de forma in care au fost facute, partidele politice sunt obligate sa verifice si sa inregistreze identitatea donatorilor.
De asemenea, toate donatiile, indiferent de valoarea, forma si obiectul lor, sunt inregistrate si evidentiate de catre partidele politice in documentele contabile corespunzatoare, cu inregistrarea datei la care a fost incheiat contractul de donatie, a numelor si prenumelor donatorilor, a datelor de identificare ale acestora sau a denumirilor persoanelor juridice, a codurilor unice de inregistrare sau de identificare fiscala ale acestora, a cetateniei sau nationalitatii acestora, dupa caz.
Astfel, normele metodologice detaliaza modalitatea de punere in aplicare a acestei obligatii a partidelor politice, prin introducerea formularului de inregistrare a donatorilor.
In plus, se arata ca donatiile in bani a caror valoare depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara se vor efectua numai prin conturi bancare, limita fiind una anuala. In privinta donatiilor confidentiale, acestea urmeaza acelasi regim juridic de inregistrare si evidenta cu al celorlalte donatii, singura exceptie fiind cea referitoare la publicarea identitatii donatorului prin intermediul Monitorului Oficial si al site-ului Autoritatii Electorale Permanente.
Este reglementata si procedura si algoritmul de acordare a subventiilor de la bugetul de stat partidelor politice. Astfel, subventia este majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de catre candidatii femei si cu numarul de mandate obtinute la alegerile locale si parlamentare.
Totodata, a fost avuta in vedere detalierea unor dispozitii din lege, intre care si aceea potrivit careia toate cheltuielile electorale se deruleaza numai prin conturi bancare deschise in mod expres pentru campania electorala, anuntate la Autoritatea Electorala Permanenta.
Plata cheltuielilor electorale poate fi efectuata numai prin virament bancar, din conturile bancare deschise la nivel central, judetean sau al municipiului Bucuresti.
Sanctiuni pentru nerespectarea legii
Legea privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale prevede sanctiuni sub forma de amenda ale caror limite variaza intre 10.000 de lei si 200.000 de lei. Aceste contraventii sunt constatate de catre controlorii Autoritatii Electorale Permanente, iar amenzile vor fi aplicate prin decizie a acestei institutii.
Alte sanctiuni prevazute de Legea privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale constau in suspendarea acordarii subventiilor, confiscarea sumelor care fac obiectul contraventiilor, nerambursarea cheltuielilor electorale si nevalidarea mandatelor candidatilor alesi, in functie de natura contraventiilor.
Rambursarea cheltuielilor electorale se face de la bugetul de stat, prin intermediul Autoritatii Electorale Permanente, daca partidele si aliantelor politice obtin minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate si se incadreaza in limitele de cheltuieli stabilite de lege, pentru fiecare categorie de cheltuiala electorala.
ziare.com

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …