Monday , April 15 2024

Guvernatorul Cernăuților a fost demis

Guvernul Ucrainei a aprobat, marți după amiază, demiterea lui Serhii Osaciuc (foto) din funcția de șef al Administrației Regionale Militare (de Stat) Cernăuți. Zvonuri în acest sens circulau de mai mult timp, dar se pare că s-au intensificat după ce o puternică echipă de anchetatori de la un organism special din Kiev a descins în Cernăuți în a doua jumătate a săptămânii trecute și a trecut la percheziții chiar în sediul Administrației Regionale, inclusiv birourile guvernatorului Serhii Osaciuc și ale prim-viceguvernatorului Bogdan Covaliuc.

Marți, au fost confirmate zvonurile: reprezentantul Cabinetului de Miniștri în Rada Supremă, Taras Melniciuc făcând o informare, pe propriul canal de Telegram. Potrivit agenției media cernăuțene BucPress care citează portalul de știri UA:Suspilne, informația privind demiterea guvernatorului de Cernăuți a fost confirmată de serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri.

„A fost aprobată demiterea lui Serghii Dmitrovîci Osaciuk din funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Cernăuți”, se spune pe canalul Telegram al oficialului ucrainean. Potrivit lui Taras Melniciuc – citat de publicația cernăuțeană Libertatea cuvântului – Cabinetul de Miniştri a eliberat-o din funcție și pe Olena Crivorucico – preşedinte al Agenţiei de Stat pentru Proiectele de Infrastructură a Ucrainei.
După cum au tot transmis mediile locale, în regiunea Cernăuţi a izbucnit un scandal privind aducerea ambulanţelor sub formă de ajutor umanitar, ca apoi să fie privatizate. În legătură cu asta, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit furt din ajutorul umanitar de către un adjunct al şefului Administraţiei Militare Regionale, Arthur Muntean, dar din câte se pare sunt mai multe fapte verificate și toate duceau la oameni din siajul guvernatorului. Anterior, Serghei Osaciuc – care fusese numit guvernator în anul 2019 – s-a remarcat (după cum sintetizează agenția BucPress) printr-o serie de declarații și măsuri controversate, precum lansarea unor informații false despre Masacrul de la Fântâna Albă (aici, de fapt, guvernatorul a lucrat prin interpuși din departamentul cultural) și înlăturarea din Piața Centrală din Cernăuți a bannerului care reproducea prima atestare documentară a orașului, emisă de domnitorul Alexandru cel Bun. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Aproape 10.000 de copii români aveau, la sfârșitul anului 2023, ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate …