Thursday , April 18 2024

Percheziții „maraton” la Administrația Militară Regională Cernăuți

Politica cernăuțeană este zguduită non-stop de tot felul de șicane între actorii mai mult sau mai puțin influenți. Guvernatorul Serhii Osaciuc pare a fi, în ultima perioadă, tot mai expus intrigilor. De la dezvăluirile în media care au fost supărătoare pentru el la scandalul cu cele cinci ambulanțe trimise ca ajutoare umanitare și deturnate de șeful spitalului clinic regional în interes propriu, apoi scandalul cu reţinerea viceguvernatorului Artur Muntean care a fost, la rândul său, implicat în scandalul ambulanțelor, toate se țin scai de guvernator. Acesta nu rămâne dator, ci organizează în public, în fața sediului Administrației de Stat cernăuțene, conferințe de presă în care își apără subalternii și ajunge să îi acuze pe securiștii din țara vecină. Și nu numai.


Dar iată că în vreme ce politicienii cernăuțene parează tot mai greu loviturile guvernatorului – puțin a lipsit ca atât Consiliul local, cât și cel regional să fie desființate pentru inactivitate și să fie instituită administrație militară – de la Kiev vin de data asta adversari pe măsură: structuri de forță descind în „Casa cu lei” cum este numit palatul administrativ cernăuțeană pentru a face percheziții. Printre cei prezenți la percheziția ofițerilor de securitate pot fi văzuți angajați ai DSR – Departamentul de Investigații Strategice al Poliției Naționale a Ucrainei, un organism teritorial interregional din cadrul poliției penale a Poliției Naționale a Ucrainei, care participă la implementarea politicii de stat privind combaterea crimei organizate și desfășoară activități operaționale și de investigare. Clădirea instituției a fost încercuită de circa 30 de reprezentanți ai Poliției și Gărzii Naționale.


Inițial, Serhii Osaciuc a tot făcut declarații că nu este percheziționat biroul său. Spre amiază deja situația dădea să se schimbe. Cunoscutul portal cernăuțeană molbuk.ua – citând din „propriile surse” – acredita ideea că birourile șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Serhii Osaciuc, și ale prim-adjunctul acestuia, Bogdan Covaliuc, „sunt încă percheziționate”. Potrivit surselor molbuk.ua, în „Casa cu lei” sunt foarte mulți polițiști, nu din regiunea Cernăuți, ci din Kiev. Documentele au fost confiscate de la angajați pentru control. Nimeni nu are voie să intre sau să iasă nici măcar în pauza de prânz. Acei lucrători care au părăsit sediul Administrației Militare Regionale înainte de începerea inspecției nu mai au voie să se întoarcă. Conform aceleiași surse, perchezițiile la acest nivel nu au fost efectuate nici în legătură cu recentul caz al celuilalt adjunct al șefului Administrației Regionale de Stat, Artur Muntean, și nici atunci când ofițerii de securitate au făcut verificări în cazul directorului spitalului clinic regional Serhii Brodovschi.
Ce caută însă în birourile lui Osaciuc și Covaliuc? Una din presupuneri este că aceste cazuri ar fi legate de încălcări ale eliberării permiselor de călătorie în străinătate în timpul războiului. Acesta este așa-numitul sistem „Cale” (“Шлях”). Guvernatorul Serhii Osaciuc, a acordat aceste permise diferitelor persoane și toți, aproape toți erau de vârstă militară. Unii au mers după ajutor umanitar, alții au mers și nu s-au întors, alții au evitat recrutarea, alții au părăsit țara cu totul. Erau cu sutele spun unele surse – neconfirmate însă oficial – care acreditează că au fost plătite permisele acelea cu mulți bani. (D.P.)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …