Tuesday , December 5 2023

Ghinea susține că România se află în etapa de evaluare a PNRR, în care Comisia Europeană solicită informații suplimentare

România se află în etapa de evaluare a Planului Național de Redresare și Reziliență, în care Comisia Europeană solicită informații suplimentare, iar săptămâna aceasta au avut loc deja întâlniri sectoriale, precizează ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.


“Minciuna PSD: Comisia Europeană a respins PNRR. Realitatea factuală: România se află în etapa de evaluare a Planului, etapă în care Comisia Europeană solicită informații suplimentare statului membru. În acest moment, ulterior depunerii oficiale, Planul Național de Redresare și Reziliență al României se află în această fază, de evaluare. În această săptămână au avut deja loc întâlniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeană unde s-au analizat o serie de documente din PNRR iar Comisia a avansat o listă cu informații suplimentare solicitate și clarificări. Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să primească răspuns în scurt timp”, a explicat Ghinea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a menționat în acest context articolul 19, alineatul 1, din Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență, conform căruia “Comisia acționează în strânsă cooperare cu statul membru în cauză. Comisia poate face observații sau solicita informații suplimentare. Statul membru în cauză furnizează informațiile suplimentare solicitate și poate revizui planul de redresare și reziliență, dacă este necesar, inclusiv după transmiterea oficială a planului de redresare și reziliență”.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis, vineri, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să renunțe la funcție, precizând că dacă parlamentarii PNL și UDMR nu votează moțiunea simplă depusă împotriva acestuia, vor răspunde în solidar cu el.
“Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligența sa, dar i-a zăpăcit pe toți cu tâmpeniile sale.(…) Cristian, Comisia Europeană a avut timp – în doar 4 zile să-ți citească PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. Fără să-l citești. Au citit și s-au crucit. Cristian, nu ți-a fost rușine să ieși la televizor, acum două zile, și să minți nonșalant că totul e ok, deși știai foarte bine ce observații devastatoare ai primit de la Comisia Europeană?”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Comisia Europeană (CE) a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare și reziliență (PNRR) pe care le-a primit din partea statelor membre pentru a accesa fonduri din planul european de relansare a economiilor afectate de pandemia coronavirusului, a anunțat vineri Reprezentanța CE în România.
Planurile de redresare și reziliență vor fi evaluate pe baza a 11 criterii transparente prevăzute în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, componenta principală a programului de relansare NextGenerationEU. După cum este prevăzut în acest regulament, pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia va acționa în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potențială întrebare deschisă, spre exemplu prin solicitarea de informații suplimentare.
”Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri”, precizează Comisia Europeană.
Comisia Europeană are două luni pentru a aviza planurile naționale, una dintre condițiile esențiale pentru aprobarea lor fiind ca din sumele prevăzute statele membre să aloce cel puțin 37% tranziției ecologice și 20% sectorului digital, se mai menționează în comunicatul difuzat de Reprezentanța CE în România.  (Agerpres)

Vezi si

Sondaj INSCOP: AUR, la 0,6% de PNL. PSD trece de 30%, iar partidul lui Șoșoacă ar intra în parlament

PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL – 20,1%, AUR – 19,5%, iar partidul Dianei …