Saturday , December 10 2022

Franța, decizie fără precedent: Trei moschei au fost închise, pe motiv de radicalizare

Police in Paris

Autoritățile franceze au anunțat miercuri închiderea a trei moschei, invocând radicalizarea, o măsura fără precedent în Franța, luata în cadrul stării de urgență instaurată după atentatele de la Paris, scrie AFP.
O vasta operațiune a politiei a vizat miercuri o moschee prezentata ca salafista in Lagny-sur-Marne, in regiunea pariziana, antrenand inchiderea acesteia.
Aceasta interventie de o amploare inedita va conduce la “dizolvarea definitiva, in consiliu de ministri si in cel mai scurt interval, a trei asociatii pseudo-culturale” din aceasta localitate, a declarat ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.
Este pentru prima oara cand guvernul anunta dizolvarea unor asociatii de tip cultural – pa baza legii din 1955 privind starea de urgenta, recent modificata.
Alte doua moschei au fost inchise saptamana trecuta, la Gennevilliers, in periferia nord-vestica a Parisului, si la L’Arbresle, in apropiere de Lyon (centru-est).
Inchiderea este provizorie, pe perioada starii de urgenta.
La Lagny, perchezitiile efectuate miercuri dimineata au condus la confiscarea unui revolver de 9 mm la unul dintre “conducatorii” moscheii, care avea asupra lui si materiale legate de jihad. O madrassa (scoala coranica) nedeclarata a fost de asemenea descoperita.
Averile imamului Mohamed Hammoumi, care conducea una dintre asociatiile mentionate si tinea slujbe in aceasta moschee pana in decembrie 2014, cand s-a instalat in Egipt, fusesera inghetate in aprilie.
In cadrul masurilor luate de autoritati, au fost efectuate 2.235 de perchezitii care au condus la 232 de retineri.
Au fost confiscate 334 de arme.

Vezi si

Inscripție ”NAZI BANK” pe peretele unei sucursale Raiffeisen din Cluj-Napoca. Poliția a demarat verificări

Polițiștii clujeni au demarat cercetări vineri în contextul inscripționării unor mesaje pe fațada unei clădiri …