Saturday , July 20 2024

Elevii vor studia din clasa a III-a cea de-a doua limba straina, in loc de clasa a V-a

Remus Pricopie, ministrul Educatiei
Remus Pricopie, ministrul Educatiei
“In doi ani vom cobori varsta la care se incepe a doua limba straina, si anume de la clasa a V-a cum este acum la clasa a III-a”, a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Prezent la o dezbatere organizata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), ministrul Educatiei a declarat ca aceasta masura vine dupa ce a fost coborata varsta la care se invata obligatoriu prima limba straina, si anume de la 6 ani, incepand clasa pregatitoare.
“Toate studiile arata ca o limba straina se invata mult mai usor in grupa de varsta 3 – 8 ani, decat de la 8 ani in sus. De aceea noi am coborat varsta la care se introduce prima limba straina ca limba obligatorie. Vom cobori, nu acum pentru ca ar fi prea brusc, dar in 2 ani vom cobori varsta la care se incepe a doua limba straina, si anume de la clasa a V-a cum este acum la clasa a III-a, astfel incat si pe aceasta componenta noi sa pregatim copiii nostri pentru ceea ce au de facut in urmatoarele decenii”, a anuntat ministrul Educatiei.
Amintim ca noile planuri cadru pentru invatamantul primar prevad obligativitatea studierii primei limbi straine de la clasa pregatitoare. Limba moderna este prevazuta cu cate o ora pe saptamana in clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a, urmand ca in clasele III si IV elevii sa faca doua ore pe saptamana la aceasta materie. Vezi aici planurile cadru pentru invatamantul primar si curriculumul pentru Limba moderna
In cadrul aceleiasi dezbateri, ministrul Educatiei a revenit si la ideea introducerii grupei mari de la gradinita in invatamantul obligatoriu. “In sensul reducerii abandonului scolar, estimarea noastra la nivelul Ministerului Educatiei este ca in cel tarziu 2 ani de zile noi va trebui sa coboram varsta la care copilul sa fie obligatoriu integrat in invatamantul formal, respectiv sa existe obligativitatea de a parcurge cel putin grupa mare la gradinita”, a declarat Remus Pricopie. Acesta a sustinut ca “sunt state in Uniunea Europeana care incep invatamantul obligatoriu la 4 ani si sunt state care incep invatamantul obligatoriu la 3 ani”.
“De ce conteaza acest lucru? Pentru ca cu cat il antrenezi mai bine pe elev, il pregatesti apoi pentru viata scolara. Ma uitam pe Facebook unde era un comentariu de genul: ‘lasati copiii in pace pentru ca ei vor sa se joace’. Sigur ca vor sa se joace si e bine sa se joace, ca de asta sunt copii. Dar in acelasi timp, daca suntem parinti responsabili, incet-incet formam copiii pentru scoala”, a continuat ministrul. Acesta a precizat ca initiativa transformarii grupei mari de la gradinita in invatamant obligatoriu “este o idee care este in analiza la Minister, nu este deocamdata inaintata Guvernului si nici nu intentionam sa o inaintam acum”. (Hotnews)

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …

One comment

  1. V ati gandit bine ,domnule ministru al Educatiei?