Saturday , December 3 2022

Digi 24: Guvernul nu e de acord cu Statutul Casei Regale, proiect inițiat de Tăriceanu și Dragnea

tudose

Guvernul nu e de acord cu Statutul Casei Regale şi ar da un aviz negativ pe proiect. Executivul nu ar vrea sa renunţe la Palatul Elisabeta, din informațiile Digi24.
Premierul Mihai Tudose nu este de acord cu proiectul de lege iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu privind Statutul Casei Regale, iar avizul va fi unul negativ din partea Executivului, potrivit informațiilor Digi24.
„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a afirmat Tudose în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, potrivit Agerpres.
„Proiectul de lege presupune transformarea Casei Regale a României într-un fel de institut. Este vorba de cheltuiei strict administrate. Discutăm de persoane cu pregătire în domeniul economic, politic, în sensul de analiză, istoric, care să lucreze la aceste proiecte în beneficiul României, cu care Casa Regală ne-au obișnuit. Acestea nu ar presupune cheltuieli mari, este vorba de un act de recunoaștere a Casei Regale din partea statului român”, explică Elena Vijulie, jurnalistă Digi24.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.
Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia, se arată într-un comunicat.

Vezi si

Degajări de fum de la un aparat RMN la Spitalul de Copii din Timișoara. 46 de copii şi 42 de adulţi au fost evacuați 

ISU Timiş a activat, sâmbătă dimineaţă, Planul Roşu de Intervenţie la Spitalul de Copii “Louis …