Thursday , November 30 2023

De la 1 iunie, nunți și botezuri permise cu 70 de persoane la exterior și 50 la interior. Dacă toți sunt vaccinați, numărul persoanelor NU mai este limitat

După o întâlnire cu premierul și mai mulți miniștri pe tema pandemiei și a măsurilor de relaxare ce trebuie luate, președintele Iohannis a prezentat joi după-masă primele măsuri prin care se renunță la unele restricții și se relaxează altele, în două etape.

Astfel, de la 15 mai masca la exterior nu mai este obligatorie, cu excepția zonelor aglomerate, precum piețe, târguri sau stații de transport în comun, iar circulația pe timp de noapte este permisă. De asemenea, magazinele vor putea funcționa, de la aceeași dată, cu program normal, fără restricții. „Se elimină orice restricții asupra programului agenților economici. Magazinele vor reveni la programul normal”, a explicat Iohannis.

A doua etapă de relaxare începe la 1 iunie și se referă la evenimente private, spectacole, evenimente sportive etc. Astfel, nunțile și botezurile se vor desfășura cu 70 de invitați la exterior și 50 la interior, numarul permis de participanti urmand sa creasca treptat la 1 iulie si la 1 august. Important: dacă organizatorii garantează că TOȚI participanții sunt vaccinați, și aceste restricții sunt ridicate, evenimentul putându-se desfășura fără limitare de persoane.

„Avem nunți, botezuri, mese festive, din 1 iunie în exterior pot participa maxim 70 de persoane, în interior maxim 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți. Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească”, a precizat președintele Iohannis.

Președintele a subliniat că după noi relaxări la începutul fiecărei luni de vară, din septembrie va avea loc o evaluare a măsurilor.

Potrivit presedintelui, activitățile în aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25% din locuri ocupate, aici intrând și evenimentele sportive.

“În ceea ce privește funcționarea școlilor, păstrăm normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a mai spus șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat, joi, la Palatul Cotroceni, concluziile de mai sus în urma ședinței convocate mai devreme în cursul zilei, la care au participat premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, miniștrii Lucian Bode (Interne), Nicolae Ciucă (Apărare), Ioana Mihăilă (Sănătate), secretarul de stat, șeful DSU, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dr. Adriana Pistol.

Menționăm că măsurile anunțate vor fi adoptate în ședință de Guvern. (O.S.)

 

Vezi si

Astăzi, Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit de Biserică în ziua de …