Thursday , October 5 2023

Dan Hăulică a murit duminică seară. Suferea de cancer

dan-haulica

Criticul de artă Dan Hăulică a murit, duminică, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de mult, având o maladie neoplazică (cancer) într-un stadiu avansat, asociată cu o boală cardiacă gravă, a declarat pentru MEDIAFAX managerul spitalului, Doina Dimulescu.
Dan Hăulică, născut pe 7 februarie 1932, la Iaşi, a fost un eseist literar, critic de artă român, membru corespondent al Academiei Române în 1993, fost redactor-şef pentru o lungă perioadă de timp al revistei Secolul 20.
Dan Hăulică rămâne în memorie și pentru activitatea sa de disidență. În aprilie 1989, a semnat, alături de alte şase personalităţi (Geo Bogza, Ştefan Augustin Doinaş, Octavian Paler, Mihail Şora, Al. Paleologu şi Andrei Pleşu), o scrisoare colectivă adresată Uniunii Scriitorilor, prin care se protesta faţă de măsurile luate împotriva lui Mircea Dinescu, exclus din redacţia „României Literare”.
Imediat după Revoluție, Dan Hăulică a devenit una dintre figurile cele mai cunoscute, care a explicat românilor – alături de alte personalități emblematice ale culturii românești – ce înseamnă totalitarism.
De asemenea, a fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (AICA), ales în 1981, şi preşedinte de onoare al aceleiaşi asociaţii.
În anii ’90, a fost ambasador delegat permanent al României pe lângă UNESCO.
La sfârșitul anului trecut, s-a stins din viață și soția sa, Cristina Hăulică, profesor al Facultății de Litere și un strălucit traducător.
 

Vezi si

MAE: Patru români au murit în accidentul de autocar din Veneția 

Patru români se numără printre victimele accidentului de autocar de marți din Veneția, a anunțat …