Tuesday , January 31 2023

Cu cât cresc salariul minim, pensiile și alocațiile de la 1 ianuarie

Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR prevede, printre altele, creșterea salariului minim, majorarea alocațiilor, dar și modificarea Codului Muncii pentru a introduce ”dreptul la deconectare” pentru cei care lucrează de acasă.

Potrivit unui document obținut de Profit.ro, Guvernul Ciucă are trecute în programul de guvernare:

creșterea salariului minim brut la 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, acordat doar timp de 2 ani unui angajat, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.
creșterea alocațiilor de la 214 lei în prezent la 243 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei în prezent la 600 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap.
”spor de performanță” pentru bugetari (aici e vorba de personalul care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției din care face parte sau a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un mare volum de activitate).
”drept de deconectare” pentru angajații în telemuncă.

Potrivit documentului, Guvernul Ciucă își propune stabilirea unui mecanism obiectiv de creștere a indicelui social de referință, introducerea unei cote reduse de 5% a TVA pentru produsele de tehnologie asistivă și digitalizarea și simplificarea sistemului de evaluare și încadrare în grad de handicap.

Potrivit Economedia, noul guvern mai are în plan următoarele:

Majorarea punctului de pensie la 1.586 lei de la 1 ianuarie 2022.
Creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1.000 lei, de la 1 ianuarie 2022.
Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.
Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, până̆ la 4,75% în 2024.
Recalcularea pensiilor de serviciu plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale.
Eliminarea facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru pensii care depășesc 4.000 de lei.
Programul include intrarea în vigoare a stimulentelor fiscale, cu scopul de a simplifica sistemul de impozitare până în 2024.

 

 

Vezi si

Federațiile din Învățământ vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliștii cer salarii mai mari

Federațiile din Educației vor picheta, miercuri, sediul Guvernului, cerând salarii decente, mai ales pentru personalul …