CSM reactioneaza in cazul Sova: Imunitatea alesilor sa nu blocheze Justitia

reportersite
26 martie 2015, 13:23

CSMPlenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, joi, o pozitie oficiala fata de situatia inregistrata miercuri la Senat, cand plenul a respins incuviintarea arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova.

Vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, a prezentat public pozitia oficiala a consiliului „fata de evolutia recenta privind blocarea unor cauze la nivelul Parlamentului”.

„Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima ingrijorarea fata de recentele situatii aparute in Parlamentul Romaniei, prin care a fost blocat sau ingreunat actul de justitie.

Consiliul subliniaza ca toti cetatenii, indiferent de functia ocupata, sunt egali in fata legii si sustine ca principiul separatiei puterilor in stat trebuie respectat, in primul rand, de reprezentantii celor trei puteri – legislativa, executiva si judecatoreasca.

In acest context, imunitatea parlamentarilor si a membrilor ori fostilor membri ai Guvernului nu trebuie sa conduca la imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie, acestea fiind de competenta exclusiva a organelor judiciare.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste opinia exprimata de Comisia de la Venetia, conform careia respectarea independentei autoritatilor judiciare este o conditie indispensabila pentru o democratie stabila, bazata pe suprematia legii”, se arata in documentul prezentat ca „pozitie oficiala adoptata astazi in plenul CSM”.

Senatorul PSD Dan Sova a scapat, miercuri, prin votul Senatului de riscul de a fi arestat preventiv. Interpretarea rezultatului votului a dat nastere unui scandal pe scena politica, presedintele Senatului fiind acuzat de abuz in serviciu.

Reactii au existat si din partea Ambasadelor SUA, Marii Britanii si Olandei, iar cazul Sova a fost preluat si de presa internationala.