Thursday , March 30 2023

Criză în Guvern din cauza programului de 50 de miliarde pentru primării. Cioloș: Miniștrii USR-PLUS nu mai au ce căuta într-un guvern unde nu sunt respectați. Iohannis va face declarații

Ședința de guvern începută la ora 11 a fost întreruptă, după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny” destinat primăriilor. Cei de la USR PLUS au amenințat că vor depune o moțiune de cenzură dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare, de la Justiție și Transporturi. Însă, surse guvernamentale au explicat pentru Digi24.ro că proiectul poate fi adoptat fără avize în baza HG care reglementează procedura de avizare și care „nu lasă loc pentru a bloca activitatea executivului”. 

“Miniștrii USR-PLUS nu mai au ce căuta într-un guvern unde nu sunt respectați”, susține copreședintele formațiunii, Dacian Cioloș, în contextul scandalului de la ședința Executivului, unde Florin Cîțu a introdus pe ordinea de zi suplimentară programul „Anghel Saligny”, deși USR-PLUS s-a opus.

“Noi nu știam că acest proiect va fi pe ordinea de zi suplimentară. Din câte înțeleg, nu are avizele de la Justiție și Transporturi, dar, dincolo de asta, noi am avut o discuție în coaliție și convenisem că acest proiect nu intră pe Ordinea de Zi până nu clarificăm și votul pe desființarea Secției speciale.
Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem să construim împreună, și noi vrem să construim împreună”, a declarat Cioloș, la Digi 24.
El a mai spus că USR-PLUS vrea să continue în această formulă de guvernare, dar că Guvernul nu poate fi transformat într-unul care ia decizii pentru a rezolva probleme de campanie ale unui partid.

Întrebat despre posibilitatea retragerii USR-PLUS din guvern, Cioloș a spus că este o propunere pe care el o va face: “Este clar că miniștrii USR-PLUS nu mai au ce căuta într-un guvern unde punctul lor de vedere nu le este respectat, cu un prim-ministru care decide împotriva voinței colegilor noștri. (…) Cu o astfel de atitudine nu se poate lucra constructiv”.

Proiectul „Anghel Saligny” a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern de azi, fapt care a stârnit nemulțumirea USR-PLUS, care a cerut scoaterea sa imediată.

Oficial, Guvernul susține că ședința s-a suspendat în contextul începerii sesiunii parlamentare, și că va fi reluată la ora 19.00. În acest timp, USR-Plus s-au întâlnit pentru a decide calea de urmat: ies sau nu de la guvernare, anunță G4Media pe surse.

În contextul acestei crize, președintele Klaus Iohannis a anunțat că face declarații la ora 18.00, fără a da însă detalii despre subiectul intervenției sale.

Vezi si

Poșta Română ar vrea să intre pe piața RCA

 „Statul român ne cere, ni s-a spus. Avem această problemă a RCA-urilor. Miza Poștei nu …