Friday , February 3 2023

Criza din Ucraina: Lupte intense la portile Donetkului

A pro-Russian rebel mans a barricade in Donetsk

Noi lupte intre fortele ucrainene si separatistii pro-rusi faceau ravagii marti dimineata la portile Donetkului, principalul fief al insurgentilor, aflat in stare de asediu, scrie AFP, care reaminteste ca autoritatile de la Kiev au cerut civililor sa paraseasca zona.
Explozii se auzeau in mod regulat din directia Mariinka, la periferia de sud-vest a orasului, de unde se ridicau coloane de fum.
Potrivit primariei, salve de mortiere trase toata noaptea au afectat o statie electrica intr-un cartier din Donetk vecin cu Mariinka, lasand fara curent electric circa 50 de cladiri. In plin centrul orasului, luni seara, un dispozitiv exploziv a ranit opt separatisti, potrivit aceleiasi surse.
Luptele se intensifica de mai multe zile in jurul Donetkului, cel mai mare oras din bazinul carbonifer Donbass (un milion de locuitori inainte de inceperea ostilitatilor).
La Kiev, un purtator de cuvant militar a confirmat ca fortele ucrainene s-au “apropiat” de cartierele periferice ale Donetkului si ale celuilalt mare fief separatist, Lugansk.
“Acest lucru nu inseamna ca un asalt este in curs, pe ntru moment se pregateste eliberarea orasului”, a precizat Andrii Lyssenko.
Strategia afisata pana in prezent de Kiev este izolarea Donetkului pentru a le epuiza resursele. Obiectivul este in special taierea legaturii cu granita rusa, pe unde vin arme si combatanti.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …