Wednesday , April 17 2024

Consiliul JAI. Cotele obligatorii de refugiaţi, aprobate. România a votat "împotrivă"

imigranti

Cotele obligatorii de refugiaţi au fost votate, în acestă seară, la Bruxelles. Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva, însă au fost depăşite în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii. Decizia finală va fi însă luată în Consiuliul European.
Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.
“Reprezentanţii statelor UE au aprobat marţi, la Bruxelles, cu o largă majoritate, o decizie de relocare a încă 120.000 de refugiaţi”, anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.
Principalii oponenţi – Cehia, Ungaria, România şi Slovacia – au fost depăşiţi în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii, relatează EUObserver.
Ministrul de Interne al Cehiei a criticat atitudinea Poloniei.
Cotele de refugiaţi au ajuns din nou pe masa negocierilor la Bruxelles. Miniştrii de Interne din Uniunea Europeană caută la această oră o soluţie la criza care a zguduit Europa, după eşecul de săptămâna trecută. Între timp, Croaţia îi cere Serbiei să trimită refugiaţi şi în România.
Negocierile au început la Bruxelles. Miniştrii de Interne ai ţărilor UE caută o soluţie privind distribuirea celor 120.000 de refugiaţi.
România este reprezentantă la întâlnirea de la Bruxelles de către vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne. În cadrul reuniunii, vicepremierul Oprea va susține mandatul încredințat de președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta conform căruia ţara noastră refuză cotele obligatorii.
”România își manifestă solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanți de azil din Italia și Grecia, precum și a încă 80 de persoane din afara Uniunii” (în total 1785). ”În cazul în care se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numărului de persoane relocate față de 40.000 câte au fost adoptate în Consiliul JAI din 14 septembrie a.c.) România va vota negativ”, conform unui comunicat al MAI.
La întrunirea extraordinară a Consiliului JAI de mâine participă miniștrii de interne din statele Uniunii Europene, reprezentanții Comisiei Europene și ai Agențiilor UE din domeniul JAI (EUROPOL, FRONTEX, Biroul de Ajutor European pentru Azil).
 

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …