Saturday , December 3 2022

Consiliul European sprijina Marea Britanie in cazul otravirii lui Skripal: Federatia Rusa e vinovata

skripal

Federatia Rusa este foarte probabil responsabila pentru otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei acestuia, orice alta explicatie nefiind plauzibila, a transmis, joi, Consiliul European, intr-un mesaj de sustinere fara echivoc a Marii Britanii.
“Consiliul este de acord cu evaluarea Guvernului Marii Britanii, ca este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila si ca nu exista nicio alta explicatie plauzibila.
Manifestam o solidaritate neconditionata cu Marea Britanie in fata acestei provocari grave la adresa securitatii noastre comune. Utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricaror substante toxice ca arme, este complet inacceptabila, trebuie condamnata in mod sistematic si riguros si constituie o amenintare la adresa securitatii noastre”, se arata in mesajul comun al liderilor din statele membre UE.
Astfel, statele membre isi vor coordona pozitia cu privire la masurile care trebuie luate in lumina raspunsurilor furnizate de autoritatile ruse, precizeaza Consiliul European.
In urma reuniunii din 22 martie, Consiliul European a decis sa-si “consolideze rezistenta la riscurile chimice, biologice, radiologice si nucleare, inclusiv printr-o cooperare mai stransa intre Uniunea Europeana si statele sale membre, precum si cu NATO”.
Consiliul a cerut Comisiei Europene si Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, sa continue activitatea privind “consolidarea capacitatilor de a aborda amenintarile hibride, inclusiv in domeniul cibernetic, de comunicare strategica si de contrainformatii”, apoi sa prezinte un raport in privinta progreselor inregistrate, pana in luna iunie.
Joi, presedintele Klaus Iohannis a evitat sa faca declaratii transante cu privie la antentatul cu substanta chimica de provenienta militara din Salisbury, Marea Britanie.
Seful statului si-a aratat solidaritatea cu Regatul Unit, dar nu a acuzat reprezentantii Rusiei pentru atac, anuntand ca “va fi data o declaratie comuna” de catre toti sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana.
Tot joi, premierul britanic Theresa May a cerut solidaritatea tarilor Uniunii Europene impotriva serviciilor secrete ruse, pe care le acuza ca ar putea pregati noi atacuri neurotoxice de genul celui din Salisbury. May sustine ca Rusia reprezinta o amenintare la adresa Europei, intrucat nu respecta granitele si celelalte state.
Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informatii al armatei ruse), si fiica sa Iulia, au fost gasiti la 4 martie in stare de inconstienta pe o banca din apropierea unui centru comercial din Salisbury, in sud-vestul Angliei.
Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat ca Londra are dovezi potrivit carora Rusia a dezvoltat in ultimii zece ani agentul neurotoxic “Novichok”, folosit pentru otravirea fostului spion rus Serghei Skripal. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a precizat ca Marea Britanie va trebui sa prezinte dovezi privind implicarea Rusiei in otravirea fostului spion rus sau sa isi ceara scuze.

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …