Friday , December 8 2023

Cine este romanul care a castigat primaria unui oras din Germania

Octavian Ursu, un german de origine română, a câștigat duminică alegerile pentru Primăria oraşului Görlitz (landul Saxonia, estul țării), învingându-l pe candidatul extremei-drepte, anunță presa germană.

Octavian Ursu, candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), l-a învins în turul doi de scrutin, desfășurat duminică, pe candidatul partidului Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreapta), fostul poliţist Sebastian Wippel.

Potrivit rezultatelor preliminare, Ursu a obţinut 55,1% din voturi.

În primul tur, reprezentantul AfD se clasase pe primul loc, cu 36,4% din voturi, în timp ce Octavian Ursu, candidatul creştin-democraţilor cancelarului Angela Merkel, obținuse 30,3% din sufragii.

Octavian Ursu este născut la București și a plecat din România în 1990.

Alegerile locale de duminică au fost văzute ca un test al preferinţelor electoratului pentru alegerile regionale din Saxonia care vor avea loc pe 1 septembrie.

Înaintea votului din oraşul cu 56.000 de locuitori, situat la frontiera cu Polonia, actori şi producători de la Hollywood şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă victorie în alegeri a AfD.

În cazul în care starea de spirit în viitor va fi “ură şi xenofobie”, producătorii ar putea fi opriţi să vină în oraş, care se autodenumeşte “Görliwood”, având în vedere numeroasele filme care au fost turnate acolo, scria agenția germană DPA.

Și DW menționează că industria filmului reprezintă o sursă importantă de venit pentru acest oraș din estul Germaniei, după ce mai multe pelicule faimoase au fost realizate la Görlitz: “The Grand Budapest Hotel”, “Inglorious Basterds” sau “Monuments Men”.

Deutsche Welle scrie, într-un material despre Octavian Ursu publicat zilele trecute, că acesta a părăsit România în 1990 și s-a angajat la Filarmonica din Görlitz, iar mai târziu a intrat în Uniunea Creștin-Democrată, ulterior în legislativul din Saxonia, acum intrând în luptă pentru primăria orașului Görlitz.

Potrivit sursei citate, Octavian Ursu s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz. Ursu a intrat în 2009 în CDU și în 2010 a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare. În 2014, el a fost ales în legislativul landului federal Saxonia, iar acum are șanse bune de a deveni primar al acestui oraș din estul Germaniei.

HotNews

Vezi si

Proiect OUG: Salariile funcționarilor ar putea crește de la 1 ianuarie. Majorări de doar 13% la lefurile dascălilor la început de an

Potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență, salariile funcționarilor publici ar urma să crească de …