Sunday , March 3 2024

Cine este femeia in rosu care a devenit simbolul protestelor din Turcia?

politist femeie in rosu

Imaginea unei femei cu păr cârlionţat brunet, îmbrăcată într-o rochie roşie de vară, a fost surprinsă de fotografi în timp ce era atacată cu gaz lacrimogen de către un poliţist turc, deşi tânăra nu reprezenta nicio ameninţare.
Ulterior, fotografia a devenit o imagine virală, iar mesajul ei a fost considerat un laitmotiv pentru protestele femeilor din Turcia.
Identificată drept Ceyda Sungar, femeia a declarat că experienţa ei este una obişnuită pentru compatrioţii care luptă pentru drepturile lor. Tânăra este academician în cadrul Universităţii Tehnice din Istanbul, cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ din Turcia, potrivit publicaţiei „The Daily Mail”.
„Fiecare cetăţean care şi-a apărat drepturile, fiecare muncitor care a luptat pentru drepturile sale fundamentale şi fiecare student care a apărat drepturile universităţilor au fost martorii aceloraşi acte de violenţă pe care le-am trăit şi eu”, a spus Sungar pentru cotidianul turcesc „Radikal”.
postere turciaImaginea a fost postată pe internet şi răspândită cu ajutorul reţelelor sociale, în scurt timp devenind un fenomen transformat în laitmotivul femeilor din Turcia care s-au implicat în mişcările de stradă. Fotografia a fost reeditată în nenumărate versiuni şi transformată în postere.

Vezi si

A murit scriitorul Dinu Săraru

Scriitorul Dinu Săraru a murit sâmbătă, la vârsta de 92 de ani, a anunţat scriitorul …