Friday , December 2 2022

Ce ne va costa mai mult in 2012?

Anul 2012 nu aduce numai un nou inceput pentru toata lumea, ci si o serie de scumpiri.
Potrivit ABC News, dezastrele naturale, scaderea rezervelor naturale si alte evenimente ar putea duce la cresterea preturilor pentru multe produse si servicii. Unele cresteri de preturi, precum cele la combustibili, nu sunt deloc neobisnuite.
1.Biletele de avion. Uniunea Europeana a introdus o “taxa verde” pentru reducerea emisiilor de carbon, ceea ce va duce la o crestere cu 15 dolari a biletelor de avion catre destinatii din afara Europei. Pentru zborurile in interiorul uniunii, taxa va fi putin mai mica. De asemenea, companiile aeriene si-au redus numarul de zboruri, o alta cauza pentru majorarea pretului biletelor de avion.
2.Noile modele de camere foto digitale. Aparatele foto performante vor avea preturi mai mari in 2012. Totusi, modelele existente pe piata nu vor avea un pret mai mare, companiile producatoare estimand ca acestea se vor ieftini.
3.Hard drive-urile. Din cauza inundatiilor devastatoare din Tailanda, unele produse electronice se produc in numar mai mic. Este si cazul hard drive-urilor, care vor avea un pret mai mare in primul trimestru din 2012, pana cand productia nu va intra in normal.
4.Calculatoarele de tip desktop. Anul acesta vor fi lansate calculatoare care au unitatea centrala integrata in monitoare cu touch screen. Din cauza acestor inovatii, preturile vor fi mai mari cu aproximativ 30%.
5.Mancarea. Preturile la mancare vor creste in 2012 pentru ca recoltarea, transportul si depozitarea alimentelor vor costa si ele mai mult. La nivel mondial, mancarea s-a scumpit cu 6% anul trecut, pentru perioada urmatoare estimandu-se o crestere de 2%.
6.Transferul de date prin telefonia mobila. Acest lucru se datoreaza extinderii serviciilor de telefonie mobila 4G. Este o tendinta neobisnuita deoarece pana acum pretul transferului de date a scazut in fiecare an.
7.Amenzile si taxele catre bugetul local. Taxa de inmatriculare este doar una dintre taxele pe care autoritatile le-au crescut in speranta ca vor acoperi gaurile din buget. Taxele de parcare si amenzile pentru orice infractiune vor creste si ele.
8.Apa. Apa este o resursa naturala care devine din ce in ce mai pretioasa. Din cauza schimbarilor climatice, resursele de apa sunt in scadere. Transportarea apei catre zone mai aride va duce la cresterea pretului acesteia.
9.Combustibilii. In fiecare an, pretul combustibililor a crescut, dar problemele geopolitice din Orientul Mijlociu vor face ca in 2012 cresterea sa fie mult mai mare. Conflictele din Iran, a doua tara din lume ca rezerve de gaze naturale, pot duce la o crestere semnificativa a pretului la combustibili.
10.Aurul. 2012 va fi cel de-al 11-lea an de crestere consecutiva a acestui metal pretios. Analistii prevad o crestere cu 12% a pretului la aur.
11.Serviciile postale. Si cresterea pretului pentru serviciile postale este legata direct de costul transportului si al combustibililor.

Vezi si

Recordul de căldură în România, în decembrie: 23,4 grade Celsius

În decembrie se pot înregistra temperaturi neobişnuite, de 15 – 20 de grade Celsius, spun …