Thursday , May 30 2024

Carburanți tot mai scumpi în perioada concediilor. Prețurile sortimentelor standard de benzină și motorină depășesc șapte lei pe litru, în unele benzinării

Carburanții se scumpesc în ritm galopant chiar în perioada concediilor. În unele benzinarii, prețurile sortimentelor standard de benzină și motorină au depășit șapte lei pe litru. Astfel, șoferii sunt nevoiți să plătească pentru un plin chiar și cu peste 20 de lei mai mult decât la începutul verii.

În cele mai multe benzinarii, carburanții standard se vând cu peste șapte lei pe litru. Iar în restul stațiilor, prețurile se apropie de acest prag.

Benzina e acum mai scumpă, în medie, cu 25 de bani pe litru față de cât era în iulie și cu 42 de bani în comparație cu luna iunie. Iar un litru de motorină costă cu 31 de bani mai mult decât acum o lună și cu aproape 50 de bani în plus față de acum două luni.

La prețurile actuale, pentru un plin cu 50 de litri de benzină se plătește aproximativ 350 de lei, iar pentru unul cu 50 de litri de motorină, chiar și mai mult. Fiecare plin costă acum mai mult cu peste 20 de lei decât la începutul verii.

Luni, la ora 18.00, benzinăriile din municipiul Suceava vindeau benzina standard cu prețuri cuprinse între 6.93 lei/litru (la Lukoil) și 7,00 lei/litru la OMV, Rompetrol și OMV. La motorina standard, toate benzinăriile sucevene afișau luni seara prețuri de peste 7 lei (7.02 lei/l la Lukoil – cel mai mic preț, pe cănd la OMV, Rompetrol sau MOL motorina se vindea cu 7,11 lei). Prețurile pentru carburanții “superiori” sunt, bineînțeles și mai mari. Astfel, benzina superioară costă între 7,40 lei/l (Lukoil) și 7,66 lei/l (OMV, Rompetrol). Motorina superioară se vindea aseară la ora 18.00 țn municipiul Suceava la prețuri cuprinse între 7,38/l (Lukoil) și 7,62 lei/l (OMV).

Scumpirile s-ar putea tempera din septembrie, după perioada concediilor

Reprezentații companiilor petroliere pun scumpirile pe seama cererii tot mai mari de carburanți în perioada concediilor. Şi cotația barilului de petrol a crescut în ultima perioadă și se apropie de 90 de dolari.

“În ultima perioadă, ca urmare a deciziilor țărilor membre ale OPEC+, care au decis să scadă producția și au prelungit aceste decizii până la sfârșitul acestui an (…) și datorită faptului că cererea de produse petroliere și de țiței a crescut (…) prețul țițeiului a crescut”, a declarat pentru Știrile TVR Ioana Sorina Bălțatu, director general adjunct la companie petrolieră.

Analiștii nu exclud noi scumpiri la pompă în perioada următoare. “La ce ne putem așteapta este că în perioada următoare să mai crească prețul la pompă. (…) pentru că acea creștere a barilului se transferă în prețuri cam într-o săptămână sau două. Şi să vedem prețuri de 7,1 lei, 7.2 lei”, consideră consultantul financiar Cristian Tudorescu.

Reprezentații distribuitorilor de carburanți spun că scumpirile s-ar putea tempera din septembrie, după perioada concediilor, mai ales la benzină. La motorină în schimb, nu este exclus să apară noi creșteri de prețuri pe fondul cererii mari pentru stocurile necesare în sezonul rece. (O.S.)

Vezi si

Lansare de candidat liberal la Primăria Gălănești, în prezența lui Gheorghe Flutur. Elena Coroamă promite să aducă apă, canalizare și gaz metan în comună

Președintele PNL, Gheorghe Flutur, a participat joi la lansarea candidaturii pentru Primăria Gălănești a Elenei …