Ce amenzi au fost declarate de fapt neconstituționale. Nu toată lumea își va putea recupera banii

reportersite
06 mai 2020, 22:00

Cu 9 zile înainte să expire starea de urgenţă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.

Decizia judecătorilor CCR nu anulează însă automat aceste sancţiuni date celor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare. Cei care le-au primit, trebuie să le conteste în instanţă.

De la începutul stării de urgenţă au fost date peste 300.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro.

Atenţie, neconstituţionale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului.

Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.

Amenzile plătite deja nu mai pot fi contestate. Pentru anularea amenzilor neplătite şi primite după data de 1 aprilie, trebuie deschis proces în instanţă. Asta după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai.

Statul a dat, până acum, 310.000 de amenzi în valoare totală de 120 de milioane de euro. Deci, media este de 2.000 de lei per amenda. Poliţia poate da în continuare amenzi, până pe 15 mai, dar numai cu sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

„Amenzile deja aplicate nu se anulează prin decizia Curţii constituţionale. Dacă au contestat, au fost care au contestat, vor avea şanse să fie anulate de justiţie”, spune Augustin Zegrean, fost presedinte CCR.

Asta ar duce la un colaps în instante. De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 120 milioane euro. Cele mai multe dintre ele, din 1 aprilie şi până acum, au fost date în baza acestei ordonanţe.

„Guvernul este obligat să pună de acord dispoziţiile din ordonanţa cu decizia Curţii Constituţionale în 45 de zile. Celelalte legi cu amenzi rămân în vigoare”

Asta înseamnă că poliţiştii ar putea da acum amenzile din legea veche, cele aplicate înainte de 1 aprilie care ajungeau la cel mult 5.000 de lei.

Aceeaşi ordonanţă de urgenţă le dădea mai multă putere poliţiştilor pe timpul stării de urgenţă. Puteau să confişte bunurile folosite în comiterea contravenţiei, puteau pune sigilii pe altele şi suspenda temporar unele activităţi.

stirileprotv.ro

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. buciumanu 10/05/2020 la ora 13:14 -

    Buna ziua, o întrebare! Soțul meu a primit o amenda de la poliția din sat ! O vecină a declarat că i-a imbracnit băiatul el nu i_a făcut nimic și nu a vrut să se legitimeze și i-au pus amenda de 1700 . Este enorm el nu a făcut nimic! Nu vrea sa o plătească! Se întâmplă ceva? Mulțumesc