Thursday , October 5 2023

BREXIT. Impas în negocierile pentru reducerea drepturilor migranților, la summit-ul de la Bruxelles

BREXIT

Președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat, în noaptea de joi spre vineri, progrese în negocierile cu Londra asupra menținerii Marii Britanii în UE și evitarea unui Brexit, dar a subliniat că “mai sunt încă multe de făcut”.
“Pentru moment, pot spune doar că am făcut unele progrese, dar mai sunt încă multe de făcut”, a declarat Tusk jurnaliștilor, după prima zi a unui summit european decisiv la Bruxelles, notează AFP, citată de Agerpres.
Potrivit surselor citate de BBC, multe dezacorduri există în privința chestiunii beneficiilor sociale pentru lucrătorii migranți, dar nu numai. Cinci puncte importante mai trebuie să fie stabilite:
– cum vor fi schimbate tratatele pentru a face loc noilor modificări cerute de Londra
– de câte state membre este nevoie pentru ca “frâna de urgență” – care va bloca beneficiile sociale ale migranților comunitari – să fie trasă
– pentru câți ani pot fi impuse restricții pentru beneficiile sociale ale lucrătorilor migranți
– dacă reducerea alocației copiilor migranților (cei care trăiesc îb alte țări) pot fi aplicate retroactiv
– dacă modificarea principiului integrării profunde a UE trebuie inserat în tratate
După declarațiile în fața presei, Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au dus la o întâlnire trilaterală cu prim-ministrul britanic David Cameron.
Donald Tusk urmează, de asemenea, să se întâlnească cu președintele francez Francois Hollande, prim-ministrul belgian Charles Michel și șeful guvernului ceh Bohuslav Sobotka.
De asemenea, este prevăzută o întâlnire bilaterală între Hollande și premierul britanic, mai notează France Presse.
Franța se opune oricărui veto al Londrei în ceea ce privește guvernanța economică, reglementarea serviciilor financiare și consolidarea zonei euro, Marea Britanie nefăcând parte din această zonă.
“Întâlnire specială” cu Turcia pe tema migrației
Printre altele, președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat organizarea unei “întâlniri speciale” cu Turcia la începutul lunii martie, după ce a reiterat importanța unei acțiuni comune cu Ankara pentru a răspunde la criza migrației în UE.
“Ne propunem să organizăm o întâlnire specială cu Turcia la începutul lunii martie”, a declarat el, după mai mult de șase ore de discuții asupra crizei migrației la summitul european de la Bruxelles.
“Înainte de această reuniune, erau cei care se îndoiau de necesitatea de a rezolva problema crizei refugiaților împreună cu Turcia… Am confirmat că nu există alternativă la o bună, inteligentă și înțeleaptă cooperare cu Turcia”, a subliniat la rândul său președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
În joc este aplicarea “planului de acțiune” încheiat în octombrie anul trecut între Turcia și UE, cu scopul de a opri fluxul de migranți din Turcia spre Grecia, fie prin îmbunătățirea monitorizării frontierelor sau gestionarea la fața locului a fluxului de refugiați.
Șefii de stat și de guvern din cele 28 de țări au reafirmat de asemenea “unanim” că “abordarea trebuie să fie europeană” și că măsurile luate “de unii singuri nu sunt recomandate”, potrivit lui Juncker.
Cei doi lideri nu au menționat anume Austria, notează France Presse. Dar decizia Vienei de a impune cote zilnice de intrare pe teritoriul austriac solicitanților de azil și migranților în tranzit “a surprins” unele țări, în special cele situate pe ruta migratorie a Balcanilor, potrivit cancelarului german Angela Merkel.
“Decizia austriacă subliniază urgența de a reuși”, a pledat dna Merkel.
Omologul ei austriac, Werner Faymann, chiar a aprobat concluziile summitului, potrivit lui Merkel.
“O soluție europeană nu înseamnă numai deciziile luate la Bruxelles, ci de asemenea deciziile luate în fiecare capitală. Noi trebuie să le acceptăm, dar în același timp ar trebui să căutăm să ameliorăm coordonarea între aceste decizii”, a pledat Tusk.
“Sper că după ce am văzut că toate statele membre au adoptat această abordare, ca la următoarele noastre întâlniri să avansăm cu mai mult curaj spre soluțiile prezentate în ultimele luni”, a declarat la rândul său Jean-Claude Juncker.
 

Vezi si

MAE: Patru români au murit în accidentul de autocar din Veneția 

Patru români se numără printre victimele accidentului de autocar de marți din Veneția, a anunțat …