Saturday , April 27 2024

Bombardamente la Doneţk şi Lugansk, în pofida acordului de pace de la Minsk

Ukraine

Bombardamente au avut loc vineri dimineaţa atât în fieful prorus Doneţk, cât şi la Lugansk – unde au fost ucise trei persoane potrivit unui lider separatist, în pofida armistiţiului semnat joi la Minsk între beligeranţi şi care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Potrivit BBC, jurnalişti străini aflaţi la Doneţk afirmă că au auzit bombardamente vineri dimineaţa, dar mai puţin intense decât în ultimele zile. Însă nu au fost raportate victime.
Potrivit agenţiei ruse de stat Tass, care citează un lider rebel, trei persoane au fost ucise, iar un număr neprecizat rănite, în bombardamente cu sisteme de rachete multiple asupra unor zone locuite din Lugansk.
În noaptea de joi spre vineri au avut loc două astfel de atacuri a declarat vineri Serghei Ivanuşkin, “ministrul pentru situaţii de urgenţă” al “republicii populare” Lugansk (LPR).
Primul a avut loc la ora locală 22.30 (22.30, ora României), în partea de est a oraşului, unde au fost numărate 52 de explozii de rachete de tip Smerci. “În afară de case, au fost atinse o unitate de pompieri, o fabrică de produse lactate, o conductă de gaze, o centrală termică şi o grădiniţă de copii”, a declarat el.
Al doilea atac a fost efectuat cu lansatoare de rachete de tip Grad, în noaptea de joi spre vineri, către ora locală 3.45 (3.45, ora României), iar rachetele au atins centrul oraşului, potrivit lideului separatist prorus. “Au lovit blocul Proletariatul Donbas. Un obiect este inspectat. O echipă de experţi în explozibili a început ancheta”, a spus el.
Atât Doneţkul, cât şi Luganskul se află în apropierea liniei de front dintre trupele guvernamentale ucrainene şi forţele separatiste proruse.
Un armistiţiu a fost semnat joi la Minsk de cele două părţi aflate în conflict şi urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Uniunea Europeană (UE) a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni, în cazul în care armistiţiul nu va fi respectat. Există temeri potrivit cărora noul armistiţiu nu va fi respectat, având în vedere că nici cel de pe 5 septembrie nu a fost, în contextul deteriorării situaţiei din estul Ucrainei de la începutul anului, când au fost reluate confruntările armate.
Rebelii proruşi au semnat documentul final negociat de membrii “formatului Normandia” – preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel – care prevede crearea unei zone demilitarizate pe linia de front şi schimburi de prizonieri, dar care a lăsat în suspans probleme-cheie.
Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că furnizează armament şi trupe rebelilor, însă Moscova neagă acest lucru.
Peste 5.400 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului armat din estul Ucrainei, în aprilie. De la începutul anului, bilanţul victimelor a crescut dramatic, 263 de civili fiind omorâţi în zone locuite numai în perioada 31 ianuarie-5 februarie.
Mediafax

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …