Saturday , April 27 2024

Boloș: Paradoxal, cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat joi că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. „Suntem în situația paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu. Am spus și repet că nu discutăm de bolnavii oncologici, de indemnizația maternală și de copiii care au nevoie de îngrijiri”, a spus ministrul întrebat despre impozitarea concediilor medicale, relatează HotNews.

Ministrul a fost întrebat joi la Guvern despre impozitarea cu 10% a concediilor medicale, măsură impusă printr-o ordonanță de guvern (OUG 115/2023) la jumătatea lui decembrie anul trecut, care a fost eliminată în Senat și merge la Camera Deputaților.

„Proiectul este în forma finală la Camera Deputaților și asteptăm să vedem ce modificări mai intervin asupra textului. Să nu uităm situația în care suntem cu concediile medicale. În cursul anul 2023 am avut 3.263.000 de concedii medicale, 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate si am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde de lei”, a declarat Boloș.

Întrebat dacă are o evidență privind sumele încasate la buget prin impozitarea concediilor medicale de la începutul acestui an, ministrul Finanțelor a susținut că nu ar fi vorba de o taxă.

„Sumele noastre estimate anual sunt 600 milioane de lei pe care le încasăm, dar nu este o taxă asupra concediilor cum se vehiculează în spațiul public, este contribuția la asigurările sociale de sănătate care se plătește pe perioada concediului medical ca și contribuția la pensii care se plătește pe tot timpul perioadei cât ești activ în muncă”, a spus Boloș.

Prezent la briefingul de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut că situația ar putea fi echilibrată de măsuri la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). „În atributiile CNAS există foarte clar stipulat că dânșii au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii și nu se referă la controlul la pacienți, ci la marii prescriptori ai concediilor medicale, și probabil că o organizare mai bună și o intensificare a controalelor ar putea duce la o echilibrare a situației în privința numărului de concedii medicale”, a spus Rafila.

Senatul a eliminat în data de 12 februarie impozitarea de 10% pe concediile medicale, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmând că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat și impozitarea concediului de maternitate și impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Proiectul merge acum la Camera Deputaților – for decizional.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu declara că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, precizând, însă, că este nevoie de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu.

Vezi si

Premierul Ciolacu își cere scuze după declarațiile privind Moldova: „A fost o glumă”

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, referitor la afirmaţia pe care a făcut-o, joi la Timişoara, …