Tuesday , April 23 2024

Boc: Subventiile pentru termoficare vor fi acordate mai departe si în acest an

.
Premierul Emil Boc a anunţat, joi, că subvenţiile pentru termoficare vor fi acordate mai departe şi în acest an, iar anul viitor, din aprilie, se va aplica noua strategie din domeniu, la care Guvernul lucrează în momentul de faţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Boc a declarat, joi, pe şantierul Autostrăzii Transilvania, că a cerut Guvernului să pregătească strategia astfel încât, de anul viitor, subvenţia să fie acordată numai celor care au nevoia socială a fi susţinuţi de stat şi a nu mai fi plătită nediferenţiat, aşa cum s-a practicat în ultimii zece ani.
“Subvenţiile pentru termoficare vor merge mai departe. Anul acesta, la fel ca anul anterior, va fi, pe de-o parte, o subvenţie pe care o primesc primăriile la combustibil, până la 45 la sută, şi, de asemenea, populaţia primeşte subvenţia în funcţie de venituri pentru căldură. Cele două forme de subvenţie merg. Ceea ce am cerut Guvernului şi colegilor mei care se ocupă de echipa interministerială este să pregătească strategia astfel încât subvenţia pe viitor să fie acordată numai celor care au nevoia socială a fi susţinuţi de la stat şi a nu mai fi plătită nediferenţiat, aşa cum s-a practicat în ultimii zece ani, în sensul în care, atunci când ai o subvenţie pentru combustibil, ea se dă şi celor care au venituri mari şi beneficiază şi cei care au venituri mari şi care au venituri mici. În toamna acestui an, se va merge încă pe această formulă, întrucât primăriile trebuie să aibă resurse să achiziţioneze din timp combustibilul”, a afirmat premierul Boc.
Acesta a precizat că, de la 1 aprilie 2011, urmează “să se intre pe noua strategie la care Guvernul lucrează în momentul de faţă”.
Premierul Emil Boc a cerut recent mai multor miniştri ca până joi, 19 august, să îi prezinte un raport privind variantele de subvenţii la energia termică furnizată în sistem centralizat populaţiei.
Grupul interministerial este format din reprezerntanţi ai ministerelor Economiei, Muncii, Administraţiei, Mediului şi Finanţelor, precum şi din oficiali ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi ai ISPE.
O parte din banii pentru înlocuirea sistemelor centralizate actuale de furnizare a căldurii către populaţie ar putea fi atraşi din vânzarea certificatelor de CO2.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în luna mai, după finalizarea negocierilor cu FMI, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care şi diminuarea masivă a subvenţiilor la încălzire prin direcţionarea fondurilor doar către persoane cu venituri reduse.
Scrisoarea de intenţie la acordul stand-by, redactată după negocierile din luna august cu FMI, relevă că Guvernul s-a angajat inclusiv să elimine subvenţiile la încălzire.

Vezi si

Creștere cu 112% a cererilor pentru viză de flotant față de alegerile precedente

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că la nivel național există o creștere …

One comment

  1. cat is de balbaiti! au zis ca nu mai dau subventii. acum dau iar?! ce sa inteleaga omusteanul simplu? s-au debransat mii in toata tara, au pierdut clienti si votanti si acum o dau iar cu subventiile! ba, da’ prosti-s!