Tuesday , October 4 2022

Băsescu: Romania condamna actiunile Rusiei. Împotriva Ucrainei nu s-a produs o invazie. Obiectivul lui Putin este să realizeze o Transnistrie în Ucraina

basescu1

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie şi că în ţară este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor.
Şeful statului spune însă că “ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor” şi că, această “debalansare” a situaţiei ar putea bloca ofensiva armatei ucrainene.
Declaraţiile preşedintelui:
România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi mari, aviaţie, toate categoriile de forţe care invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor.
Sprijinul se manifestă prin două modalităţi: 1. infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă şi pentru operarea tehnicii de luptă modernă pusă de Rusia la dispoziţia separatiştilor şi 2. transferul masiv de tehnică de luptă către separatişti.
În analiza făcută azi cu MAE şi serviciile de informaţii, pe baza informaţiilor pe care le-am avut, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti, practic se produce o debalansare a raporturilor de forţe în favoarea separatiştilor, ceea ce va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene, dacă statul ucrainean nu ia măsuri de menţinere a capacităţii de luptă superioară.
Armata ucraineană se află în dificulltate pe frontul de luptă din Ucraina de est şi mijloace suplimentare sunt necesare.
România condamnă acţiunile Rusiei de a sprijini separatiştii în atingerea obiectivului lor de ieşire de sub controlul UCrainei. România reafirmă susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Evaluarea noastră este că obiectivul preşedintelui Putin este de a realiza o Transnistrie de dimensiuni mai mari în estul Ucrainei, pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere UE-Ucraina şi eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO. Rămânem alături de Ucraina, suntem un susţinător al Ucrainei şi ceea ce vom putea face legal, vom face în sprijinul acestei ţări.
Ne este cunoscută şi situaţia de la Novoazovsk şi cea din Mariupol, care sunt elemente ce pot fi arătate ca fiind zone în care s-ar găsi militari ai Federaţiei Ruse, dar asta nu înseamnă o mare unitate, ci militari infiltraţi, ca în tot Estul Ucrainei.
N-a fost invazie, dar ca urmare a puternicei infiltrări de militari şi tehnică de luptă rusă, riscul major este schimbarea echilibrului de fortă în favoarea separatiştilor.

Vezi si

Două dosare penale în cazul deputatului Bălășoiu: de act sexual cu un minor și de viol

Procurorii Parchetului General s-au autosesizat şi au început urmărirea penală in rem pentru act sexual …