Saturday , April 27 2024

Băsescu, noul preşedinte al Mişcării Populare: Sunt un om care nu mai vrea nimic pentru el

Traian Băsescu a copiat modelul lui Liviu Dragnea la PSD. Fostul preşedinte candidează singur la şefia Mişcării Populare. Noua formaţiune va deveni partid în locul PMP, iar Băsescu vrea să fie noul lider al opoziţiei.

foto: ziare.com
foto: ziare.com
Traian Băsescu a ținut un discurs în fața membrilor PMP prezenți la congresul de astăzi, în care și-a prezentat reușitele sale din viața politică, susținând că nu mai are în vizor funcții înalte în stat.
“Am luat decizia să o fac, deși trebuie să recunosc că nu mai am nimic de experimentat în politică. Tot ce a fost de experimentat, am experimentat. Categoric, nu sunt un om care să se lase îngropat de modestie și trebuie să vă spun că niciodată nu am să accept ideea, pe care unii vor să o sădească în populație, că în cei 10 ani de mandat ai președinției mele nu s-a întâmplat nimic. Cine ar îndrăzni să compare cinstit România din 2004 cu România din 2014 ar constata o distanță uriașă parcursă, în primul rând, de poporul român. Un popor care atunci când este bine condus este în stare să facă minuni. Eu am văzut de la altitudinea de la care poți să vezi în mod egal poporul român și instituțiile statului român. Acest lucru trebuie să-l rezolvăm împreună. Este un deficit al celor 10 ani ai mandatului meu. Instituțiile încă sunt mult sub aspirațiile, determinarea și capacitatea poporului român de a fi un popor european. Înstituțiile trebuie să ajungă la nivelul poporului. Este adevărat că nu e ușor.
Și eu, ca om care a critricat tot timpul clasa politică românească o spun ca la un moment în care vrem și suntem determinați să continuăm modernizarea statului român, eu cred că așa cum sunt ele, partidele existente, și-au îndeplinit misiunea istorică, cele două obiective fundamentale de politică externă și internă. Internă, adică avem instituții specifice unei democrații, dar nu funcționează așa cum ar trebui. Externă, adică intrarea în NATO și în UE atinsă cu aceste partide ale tranziției.
Eu sunt mândru că am avut șansa continuității clasei politice românesti pentru intrare în UE și acest lucru a făcut ca în aprilie 2005 să semnez tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Vă rog să mă credeți că a fost, probabil, cel mai important moment din viața mea ca om politic. Știam că acea semnătură înseamnă pe termen lung o garanție de prosperitate pentru poporul meu și o garanție că niciodată vremurile trecute ale comunismului nu se vor mai întoarce. Și asta pentru că UE înseamnă economie de piață, înseamnă competiție, înseamnă performanță și mai ales capitalism. Asta înseamnă UE într-un cuvânt. Iar prin aderare la UE, România a luat decizia care va influența viața tuturor generațiilor de acum înainte. Este, cred eu, momentul de boltă a politicii externe a partidelor de tranziție. Nu-mi atribui numai mie, a fost o muncă făcută în urmă, iar România a fost o țară în care nu am avut niciun partid adversar intrării în NATO și niciun partid adversar intrării în UE. Dar a venit timpul schimbării și în clasa politică. Poate vă vine să râdeți că unul dintre cei mai experimentați oameni din perioada tranziției vine și spune că a venit timpul schimbării. Explicația este că e păcat să plec cu experiența acumulată în cele mai înalte funcții ale statului român, fără să o împărtășesc unora care vin după mine. Și credeți-mă că atunci când am decis să conduc această moțiune a fost una pe care am luat-o după mai multe zile de discuții și cu cei care conduceau PMP, dar mai ales cu soția și cu ficele mele. Mi-a fost foarte greu să le conving, dar am reușit. Dacă i-am convins de atâtea ori pe români să mă voteze, am reușit și pe soție. Poate pentru prima dată în România, în fruntea unei moțiuni se așează un om care nu mai vrea nimic pentru el. Vreau să conducem acest partid pentru continuarea a ceea ce a rămas nefăcut în cei 10 ani pe care i-am petrecut la Cotroceni. Așa cum spuneam la încheierea mandatului, am îngenunchiat sistemul, dar nu l-am înfrânt definitiv. Și am o datorie de onoare, să rămân alături de un partid până când vechile structuri nu vor mai influența viața și deciziile politice și economice.
Să nu credeți că întâmplător am avut parte de două suspendări. Am reușit pentru că nu am făcut niciodată compromisuri pe sub masă, cu nimeni!
Acum am hotărât că moțiunea pe care v-o propun să se numească România Mea, pentru că orcine ar citi-o, chiar și domnișoarele de la actualități, când vor spune de moțiune, vor spune România Mea. A venit timpul să redevenim foarte mândri că suntem români, ne-am obișnuit să ne autoflagelăm, să ne considerăm inferiori, să avem complexe. Asta în condițiile în care, vă spune un om care a stat 10 ani în Consiliul European, românii nu sunt cu nimic mai prejos decât nemții, francezii sau belgienii. Acest lucru trebuie să-l spunem tuturor. Trebuie ca românii să redevină mândri de ei, să nu ne mai fie rușine să vorbim de patriotism, pentru că a fi patriot înseamnă a-ți apăra țara în orice condiții.
Atunci când ști că trebuie să-ți aperi țara, o faci cu tot cu sufletul și toată forța ta și când nu se poate trece peste tine, apoi nu poate trece nici Germania și nici Franța. De aceea, eu cred că acest nume de moțiune este unul care era necesar astăzi și un nume care ne poate caracteriza. Nu suntem naționaliști, nu suntem extremiști, ci suntem patrioți”, a spus Traian Băsescu.
Noua formaţiune va deveni partid în locul PMP, iar fostul Băsescu se vrea nou lider al opoziţiei. Alegerile din viitoarea Mişcare Populară au loc astăzi, în Capitală.
Traian Băsescu anunța, pe 9 octombrie, că s-a înscris în PMP, postând pe Facebook adeziunea sa la partid și lăsând, totodată, vizibile adresa de e-mail și numărul de telefon.
realitatea.net
 

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …

One comment

  1. Hahaila nu mai vrea nimic ptr.el ca doar a furat destule milioane ptr.el si familia lui.