Friday , December 8 2023

Basescu incearca deblocarea impasului cu FMI

Şeful statului a declarat, duminică, la începutul întâlnirii cu reprezentanţii FMI, că este ridicolă ideea suspendării Acordului, menţionând că, prin “creativitatea” Guvernului au fost găsite soluţii noi pentru diminuarea deficitului, pe care partea română doreşte să le discute cu Fondul.
Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, duminică, la Cotroceni, pe membrii delegaţiei FMI, BM şi CE la Bucureşti. La întâlnire participă premierul Emil Boc, miniştrii Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, precum şi reprezentantul FMI în România, Mihai Tănăsescu. Presa a avut acces pentru câteva minute la începutul întâlnirii.
La începutul întâlnirii, preşedintele a dat mâna cu cei prezenţi şi s-a adresat, râzând, membrilor delegaţiei FMI: “News alert: jurnaliştii aşteaptă suspendarea acordului cu dumneavostră, ceea ce este ridicol”.
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a răspuns, râzând: “Am auzit voci că aş fi plecat din ţară”.
La începutul discuţiei, şeful statului a spus că Guvernul a găsit noi soluţii legate de deficitul bugetar, pe care partea română doreşte să le discute.
“Mulţumim pentru că aţi acceptat această întâlnire suplimentară. Justificarea acesteia este legată de creativitatea Guvernului. Am găsit soluţii noi de diminuare a deficitului bugetar şi vrem să discutăm cu dumneavoastră, să vedem dacă putem ajunge la o înţelegere sau nu. În oprice caz, acordul pe care îl avem acum ne permite să semnăm scrisoarea de intenţie chiar azi, dacă este nevoie. Oricum, vrem să venim cu noi idei, care să fie convenabile ambelor părţi”, a spus Băsescu.
La rândul său, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks a declarat că există progrese în contextul scrisorii de intenţie a părţii române către Fond.
“După cum ştiţi, am avut o lungă şedinţă, ieri (sâmbătă, n.r.), împreună cu ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii şi am înregistrat foarte bune progrese în ceea ce priveşte textul Scrisorii de intenţie, deci suntem într-o poziţie bună pentru a avea această discuţie suplimentară cu dumneavoastră”, a spus Franks.
Preşedintele i-a primit şi sâmbătă la Cotroceni pe membrii delegaţiei.
Negocierile cu FMI au intrat în impas, în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel că vizita misiunii s-ar putea prelungi şi nu este exclusă suspendarea acordului, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.
Atât Guvernul, cât şi partidele din coaliţie au o poziţie inflexibilă faţă de modificarea susbstanţială a OUG 50 privind creditele populaţiei prin neaplicarea prevederilor la creditele în derulare. Autorităţile consideră că este anormal ca FMI sa vină în România şi să susţină exclusiv poziţia băncilor.
“FMI a cerut chiar arogarea OUG 50”, au spus sursele citate.
Mai mult, partea română consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE, şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.
Guvernul a atras atenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere de misiune, deşi propun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci, au afirmat sursele.
FMI a propus ca precondiţionalitate în draftul privind scrisoarea suplimentară de intenţie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea aplicării prevederilor la contractele aflate în derulare.
Misiunea comună FMI, CE şi Banca Mondială este intransigentă şi în privinţa arieratelor, unde a impus de asemenea ca precondiţie pentrun acordarea următorarei tranşe plata unor sume consistente.
Potrivit surselor, divergenţe de opinie au apărut şi în legătură cu unele măsuri de stimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fost acceptate de către reprezentanţii FMI.
Delegaţia FMI susţine că măsurile de stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau a contribuţiilor sociale, vor conduce la creşterea deficitului bugetar peste ţinta stabilită de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finanţabil în aceste condiţii.
Pe de altă parte, partea română susţine că fără acţiuni de stimulare economia nu-şi va putea reveni anul viitor, iar alte măsuri de austeritate ar putea chiar împiedica procesul de creştere economică.
Discuţiile dintre autorităţi şi FMI s-au blocat sâmbătă seara. Delegaţia FMI s-a întâlnit sânbătă dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu.
La începutul întâlnirii, Franks a spus că delegaţia pe care o conduce a avut, la Bucureşti, “câteva discuţii intense şi dure”, menţionând că există o colaborare bună cu autorităţile şi că se va ajunge la o înţelegere.
Preşedintele Băsescu a declarat, în acest context, că şefii de stat şi de guvern din UE, cu care s-a întâlnit la Consiliul European, ştiu că Europa este încă în criză. “Tocmai am încheiat întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din UE (vineri, la Bruxelles, la lucrările Consiliului European, n.r.). Ei probabil ştiu mai bine decât alţii că Europa este încă în criză. Povestea care apare în ziare şi la televiziune despre revenirea economiei încă nu este realitate”, a spus Băsescu, la începutul întâlnirii, menţionând că riscul ca economiile să reintre în criză este încă “aproape de noi toţi”.
Vizita delegaţiei FMI, care a venit în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by, ar fi trebuit să se încheie luni, 1 noiembrie, însă aceasta ar mai putea fi prelungită câteva zile dacă nu se va ajunge duminică la o concluzie.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum de la Fond tranşe în valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberării fiecărei tranşe) şi de 3,65 miliarde euro de CE.
Următoarea tranşă de la FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie şi are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).

Vezi si

Proiect OUG: Salariile funcționarilor ar putea crește de la 1 ianuarie. Majorări de doar 13% la lefurile dascălilor la început de an

Potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență, salariile funcționarilor publici ar urma să crească de …