Thursday , November 30 2023

Basescu cu clop si traista maramureseana, la Sambra Oilor

foto: Facebook
foto: Facebook
Preşedintele Traian Băsescu a participat duminică la 57-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti Sâmbra Oilor, desfăşurată pe dealul de la Huta Certeze.
Preşedintele nu a ezitat să fac iar băi de mulţime şi să se fotografieze cu localnicii. Şeful statului a purtat un clop maramureşean şi o traistă specifică zonei, relateaza rtv.net.
“Este aceeaşi impresie pe care o am dintotdeauna. Vezi locul unde se trăieşte bine din muncă. În acelaşi timp, e o sărbătoare a oamenilor care moştenesc tradiţiile. Ştiu că Certeze e atestat de la 1329 iar dacă o să căutaţi în documente o să vedeţi că aceleaşi costume oşeneşti pe care le vedem aici la Sâmbra Oilor le putem vedea şi pe Columna lui Traian. Deci, e un loc care păstrează tradiţiile de secole, un loc care, deşi e modernizat, dacă te uiţi la toate casele din Oaş, constaţi că oamenii s-au modernizat, dar au păstrat tradiţiile, ceea ce e extraordinar”, a spus preşedintele, potrivit Agerpres.
Băsescu a apreciat şi faptul că oşenii îşi păstrează nealterat românismul.
“Cred că aici oamenii sunt speciali, nu neapărat atmosfera sau sărbătoarea de azi. Sunt oameni care au păstrat românismul nealterat. Sunt oameni care au înţeles că bunăstarea vine din muncă şi sunt oameni care au ştiut să-şi păstreze şi zona. Nu este atâta distrugere ca în alte părţi prin păduri. Despre oşeni ştiu că sunt oameni care merg la muncă, dar se întorc întotdeauna la ei acasă, pentru că oşenii când merg în pământ merg cu ţara lor după ei”, a afirmat şeful statului, care s-a fotografiat apoi cu mai mulţi oameni prezenţi la eveniment.
La Sâmbra Oilor au mai participat preşedintele PDL, Vasile Blaga, secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul şi oficialităţile judeţene.
Sâmbra Oilor este cea mai mare sărbătoare din judeţul Satu Mare. Ea reprezintă măsurişul laptelui de la oile care ies la păscut.
Traian Băsescu a ajuns sâmbătă după-amiază şi în comuna constănţeană Peştera, unde s-a desfăşurat Ziua comunei. Preşedintele a ciocnit un pahar de bere cu câţiva petrecăreţi.

Vezi si

Lista medicamentelor, unele banale, care pot influența testul antidrog folosit de polițiștii rutieri

Mai multe tipuri de tratamente pot afecta capacitatea de a conduce masina și pot pozitiva …